Milanos heta klasskamp

Historiskt möte på San Siro: Det blir en match att minnas för livet

1 av 2
AC MILAN Bildad: 1899. Antal ligatitlar: 16. Meriter i Europacupen/Champions League: final 1958, seger 1963, seger 1969, seger 1989, seger 1990, final 1993, seger 1994, final 1995.
FOTBOLL

LONDON

Milano sjuder.

I sommarhetta och derbyfeber.

Hela staden väntar på det historiska Champions League-mötet mellan Milan och Inter i kväll.

- Det blir en match att minnas för livet, säger Milans lagkapten Paolo Maldini.

Derby, så mycket mer än bara en match.

Religion, politik, klasskamp och historia. Eller?

När Inter möter Milan handlar matchen om fotboll, fotboll - och en liten madonna.

Det räcker ganska bra så.

Sportbladets Erik Niva har jämfört de båda klubbarna.

I kväll skrivs historia på San Siro. Derbyt är det 255:e mellan Inter och Milan. Ändå är det ett unikt och historiskt möte. Aldrig tidigare har två lag från samma stad mötts på en sådan nivå i moderna Champions Leauge - och det lär dröja innan det sker igen.

Semifinalen mellan de två Milano-lagen har satt staden i kokning. Termometern visar på rekordvarma 30 grader, och supportrarna höjer temperaturen ytterligare. På gatorna drar rödsvarta och blåsvarta fans runt, men det har hittills varit mer feststämning än bråk. De lokala nyhetssändingarna har allt fokus på matchen och alla viktiga evenemang i kväll, allt från idrottshändelser till politiska möten, är flyttade.

- Vi är medvetna om att för staden Milano är detta den viktigaste match som någonsin spelats här. Det är en ära för oss att vara en av huduvrolls-innehavarna, säger Carlo Ancelotti.

Milans tränare verkade lugn och glad när han mötte pressen på Milans anläggning Milanello.

- Vi vill uppleva den här matchen, de här semifinalerna, utan att tänka på hur det kommer att sluta. Det här är en underbar händelse och den ska genomlevas på bästa sätt.

Inters tränare Hector Cuper utstrålade samma sorts glädje och självförtroende på pressträffen efter Inters träning.

- Jag kan inte se varför Milan skulle vara favorit. Skulle de ha mer vilja, mer glöd, mer spel? Det tror jag inte, tvärtom är jag säker på att Inter går till final.

Utsålt på San Siro

Cuper har tidigare lett Valencia till två Champions League-finaler, men förlorat båda. Inter har däremot längtat länge efter en match som kvällens, konstaterar Cuper.

- Det är inte ofta man kommer till en semifinal i Champions Leauge. För Inter har det inte hänt på 22 år.

Milans lagkapten Paolo Maldini har flera stora Champions League-minnen, men säger ändå:

- Du upplever saker annorlunda när du är 35 mot när du är 19. Sedan är detta ett derby, det tillägger något. Det är en speciell match.

Milans Dario Simic sa, i samband med landskampen i Sverige förra veckan, samma sak till Sportbladet:

- Vi har vunnit båda mötena i ligan mot Inter den här säsongen. Det känns självklart bra men samtidigt vet vi att ett derby är alltid ett derby.

Hundratusentals Milano-bor känner likadant. Det är helt utsålt på San Siro - namnet som alla äkta milanesare har på stadion, oavsett vilket lag de håller på.

Trogna supportrar sov utanför biljettförsälningsställen som Milan Point, men många fick ändå gå hem tomhänta. Bråk och slagsmål utbröt i en kö där supportrar väntat under natten, men när kontoret öppnades fanns det bara fyra biljetter att köpa. De ansvariga skyllde på datahaveri, men fansen rasade och ropade "tjuvar, ni behåller biljetterna själva".

Den svarta biljettförsäljningen är redan igång. På papperskorgar runtom staden sitter lappar med erbjudanden som "jag säljer biljetter för 800 kronor styck till derbyt". Biljett- och säkerhetskontrollerna blir rigorösa och därför börjar insläppet redan 17.30.

"Revanschmöte"

VIP-läktaren är fullbokad med alla Milanos kändisar; fotomodeller, tv-stjärnor, gamla storspelare, lokalpolitiker och - inte minst - Italiens premiärminister, tillika Milans president, Silvio Berlusconi. Han väntar sig "en stor kväll" och säger sig vara glad inte bara för Milan, utan italiensk fotboll i stort. För Italien, som i flera år varit utanför Europa-toppen, är det en revansch och återuppståndelse att ha tre lag i semifinal.

För Milan och Inter är det också en revansch sedan båda åter verkar ha slarvat bort sina chanser till ligavinst. För supportrarna är matchen av nästan ofattbar betydelse.

Det första mötet mellan Milan och Inter spelades den 18 oktober 1908. Milan vann med 2-1.

Nu, 95 år senare, är det dags för ett ännu mer historiskt möte.

Därför väcker derbyt så heta känslor

Derby, så mycket mer än bara en match.

Religion, politik, klasskamp och historia.

Eller?

När Inter möter Milan handlar matchen om fotboll, fotboll – och en liten madonna.

Det räcker ganska bra så.

Sportbladets Erik Niva har jämfört de båda klubbarna.

Därför väcker derbyt så heta känslor – längre ned på sidan.

Jennifer Wegerup