Jonas ersätter Jonas som svenskproffs i Moskva

Wallerstedt: Det är rätt skönt att allt strul är över

FOTBOLL

MOSKVA

En Jonas kommer.

En Jonas går.

Holgersson ersätter Wallerstedt som svenskt idrottsproffs i Moskva.

Svenskrockaden blev verklighet i tisdags. Samtidigt som bandy-Jonas Holgersson skrev under sitt ettårskontrakt med Zorkij från förstaden Krasnogorsk, så revs treårsavtalet mellan fotbolls-Jonas Wallerstedt och ligalaget Torpedo-Metallurg.

Därmed tog Wallerstedts ryska karriär slut redan efter två månader och lika många matcher i ligan och ligacupen.

- Fotbollsmässigt har det varit en jäkligt bra erfarenhet för framtiden. Men det är rätt skönt att allt strul nu är över, säger Jonas till TT.

Kontraktsproblem

För struligt blev det.

Minst sagt.

Även om Torpedo-Metallurg inledningsvis gjorde ett proffsigt intryck på den förre Norrköpingsanfallaren så blev fortsättningen inte riktigt lika professionell.

Klubben hade först ingen aning om hur man gjorde för att ordna ett årsvisum åt svenskproffset. I takt med att laget på plan dessutom gick allt sämre i ligan så inleddes också en allt friare kontraktstolkning.

Plötsligt hette det att Torpedo-Metallurg endast kunde betala Jonas en månadslön på 200 dollar.

"Hur bra som helst"

Ett par dagars svettiga förhandlingar krävdes dessutom innan klubben till sist i alla fall gjorde rätt för sig och betalade ut sin skuld till Wallerstedt, samtidigt som man sade upp samarbetet.

- Men jag är ändå inte missnöjd. Jag har haft det mycket bättre än vad jag trodde på förhand. Allt runtomkring har varit hur bra som helst och det har fungerat bra socialt. Det är bara organisationsstrulet som har varit jobbigt, tycker 25-årige Jonas, som på grund av den nya tolvmånadersregeln för klubbyten nu tvingas söka dispens för att få representera en annan klubb under resten av säsongen.

Holgersson tar över

Samtidigt som Jonas Wallerstedt satte sig på planet hem ägnade sig Jonas Holgersson åt sightseeing i Moskva inför sitt ryssäventyr. Flytten till Krasnogorsk sker i mitten av sommaren. Sedan väntar ligamöten mot lag som Uralskij Trubnik, BSK S:t Petersburg och mäktiga mästarlaget Vodnik Archangelsk.

- Dels är det ju rent bandymässigt som jag flyttar. Jag är fortfarande sugen på att bli bättre och när jag har sett hur Zorkij satsar och vilka faciliteter de har så är jag övertygad om att jag kommer att bli det, berättar 34-åringen som hyrs från Hammarby under en säsong.

Norska lagkamrat

I Zorkij får han förre Vänersborgspelaren Valerij Gratjev som tränare och förmodligen även norske Christer Lystad som lagkamrat.

Och något strul i stil med Wallerstedts hoppas han slippa.

- Visst kommer det kanske att vara struligare än med svenska mått mätt. Hela processen med att komma fram till ett färdigt kontrakt har ju redan varit lärorik. Men samtidigt får man chansen att uppleva ett annat land och på heltid ägna sig åt det man tycker allra bäst om, säger Jonas Holgersson.

Wiktor Nummelin/TT