Derbyt hade allt utom mål

Toldo: Returen är vidöppen

FOTBOLL

En kokande stad, en fenomenal publikkoreografi, en briljant domare – det historiska Milanoderbyt hade allt.

Utom vacker fotboll.

– Returen är vidöppen, säger Intermålvakten Francesco Toldo.

Foto: AP
Milans försvarsjätte Alessandro Nesta nekar Inters Hernan Crespo att göra mål. Vilket också gällde för derbyt i stort.

Det hade gått 44 år sedan två lag från samma stad möttes i en europeisk semifinal. Då var det i Madrid, i går hände det igen, i Milano. 95 års rivalitet mellan två syskon och storklubbar exploderade på San Siro, Inters hemmaplan som i går var Milans.

Matchen var fantastisk på alla sätt. Men som fotbollsmatch var den inget vidare.

De första 20 minuterna bjöd på fart, Milan stångade mot ett blåsvart försvar och Inter ställde om i stundtals briljanta kontraattacker. De två bästa:

Minut sju: Jätten Materazzi hittar ett perfekt uppspel mitt i planen, Conceição spelar snabbt vidare till Crespo, som skarvar bollen till en djupledslöpande Alvaro Recoba. ”Il Chino” var helt solo, men hans avslut var lamt och Dida räddade enkelt.

Minut 17: Emre, som började briljant, drog igång ett anfall som via Crespo gick från vänsterkanten hela vägen ut till Conceição på högerkanten. Inlägget var fint, men Recoba avslutade lamt igen – den här gången med huvudet.

– Inters nya uppställning tvingade oss att spela på ett annat sätt än vi är vana vid. I början hade vi problem att krympa ytorna, men vi hittade ett system och tog kontrollen efter paus, säger Milantränaren Carlo Ancelotti.

Den analysen var exakt.

Ombytta roller

I första halvlek hade Milan bollen och Inter chanserna. I andra halvlek hade Milan bollen och ingen chanserna.

– Inter tänker destruktivt och Milan tänker konstruktivt. Vi hade en del lysande spelbyggnad, det är vår stil, säger Clarence Seedorf, Milan-mittfältaren som spelade för Inter för två år sedan.

Problemet var att det inte blev så mycket mer än just spelbyggnad. Shevchenko pressade Toldo efter ett Kaladze-inspel och spelade sedan översolidariskt bort ett friläge, medan den imponerande tuffingen Gattuso pressade Toldo med ett högerskott. Det var vad Milan skapade.

”Vi är missnöjda”

– Vi är helt klart missnöjda med 0–0, vi hade ett klart övertag i bollinnehav, särskilt i andra halvlek, säger Carlo Ancelotti. Det var en bra insats av mina spelare och vi förtjänade definitivt att göra ett mål.

Intertränaren Héctor Cúper lät lite nöjdare:

– Vi tillät inte Milan för mycket rörelse på mittfältet, på det hela taget vill jag säga att vi gjorde en bra insats.

Om fem dagar spelas nästa akt i det lombardiska dramat. För ett lag blir det en tragedi, för det andra en gudomlig komedi.

Just nu är slutet helt öppet.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM