Slaget om Milano

Milans Paolo Maldini har gjort 44 derbyn: Inget slår det här

FOTBOLL

LONDON

Sanningens ögonblick är inne.

I kväll blir det ett ännu mer skälvande Milano-derby än förra veckans.

Vinnaren mellan Inter och Milan går till final i Champions League.

Foto: GETTY IMAGES
san siro kokar i kväll Det är en av de största matcherna som spelats i Italien på länge: avgörande semifinal i Champions League mellan Milan och Inter. Gissa om det råder fotbollsfeber i Milano?

Om det rådde feber i Milano förra veckan, inför den första semifinalen, är det rena yran nu.

Ingen match kan vara viktigare än kvällens. För Milans och Inters supportrar, men också för staden Milano, och fotbollslandet Italien.

Återigen står Milano stilla i kväll, återigen väntas rekordsiffror bland tv-tittarna, återigen är det biljettkrig och slutsålt på San Siro.

San Siro, som fått heta San Zero i italienska tidningar efter den första semifinalen som slutade 0-0. De hundratusentals som väntat sig en fotbollsfest blev besvikna. Allt var dukat för kalas, men partyts huvudpersoner var inte på festhumör. Den bleka tillställningen får ses som en aptitretare inför kvällen, då lagen knappast kommer att kunna snålspela.

"Känns som fest"

Någon måste avgöra och båda lagen vet vad som står på spel.

Inters Hernan Crespo försäkrar att han är partysugen.

- För mig känns det som att gå till en fest, jag känner mig stolt över att få vara del av denna stora show, sa han till italienska medier på pressträffen efter träningen.

Inter har en liten fördel eftersom man fick 0-0 som bortalag i första mötet.

Ett stort avbräck är skadade Christian Vieris frånvaro. Det talas om comeback i kväll, men det är högst osäkert.

- Vem som ska spela bestämmer Cuper, men visst skulle det var lättare med Vieri på planen, säger Crespo.

Han måste nu i stället kliva fram och visa mer av sitt gamla målgörar-jag.

- Jag känner tillgivenheten från fansen och vill betala tillbaka med ett viktigt mål, säger han.

I det andra, rödsvarta lägret är även Milans lagkapten Paolo Maldini på fest-humör. Han har spelat 44 derbyn, men säger att inget slår kvällens match.

- I onsdags var jag otroligt känslomässigt berörd och det kommer jag att vara nu också, sa han i går till Tg5, nyheterna på Canale 5.

Maldini sa också att han tror att Filippo Inzaghi eller Andrej Shevchenko kan bli de som avgör matchen. Men han tror att det i slutändan kommer att vara inställningen som blir viktigast.

Biljettkaos

Efter att Juventus i helgen vann ligan är Champions League-finalen viktigare än någonsin för Milanolagen, som båda länge hade chans att vinna scudetton.

Framför allt är det för fansen den sista drömmen denna säsong. I går var kaoset utanför biljettkontoren ännu värre än förra veckan. Karabinjärer försökte hålla ordning i de långa köerna. Både i Milano och Turin, inför semifinalen där mellan Juventus och Real Madrid, är många falska biljetter i omlopp. Medierna rapporterar oavbrutet om kaoset. I tidningarna poserar kända supportrar som tv-dansösen Elisabetta Canalis, Christian Vieris till-och från-flickvän, i favoritlagens matchtröjor.

I Milanos mäktiga domkyrka ber de mest trogna fansen madonnan om vinst.

Vilka den himmelska damen håller på i hennes eget derby, "derby della madoninna", är dock oklart.

Klart är i alla fall att i kväll vänds fotbollsvärldens ögon mot hennes Milano och San Siro.

Sportbladets plus på semifinallagen - då är det helt jämnt mellan lagen

Jennifer Wegerup