Bucklan blir Milans

FOTBOLL

Champions League – eller Coppa Italia?

Den 28 maj gör två italienska klubbar upp om Europas finaste klubbtitel. Milan slog ut Inter,

Juventus slog ut Real Madrid. Men vilket lag är egentligen bäst, och vilket lag vinner finalen?

Sportbladets Simon Bank och Jennifer Wegerup har tittat närmare på lagen, och kommit fram till två olika svar. Juventus har starkare material och större vinnarkultur – men Milan vinner. Nedved är ju inte med, medan Pippo Inzaghi är det

?

AC MILAN

Målvakt

Abbiati fick hoppa in mot Inter och gjorde det bra. Bortsett från någon nervig utboxning då han borde greppat bollen var insatsen fin. Dida känns ändå som förstavalet och det är ett avbräck om han är borta.

Försvar

Maldini får visserligen ta på sig målet mot Inter, men är fortfarande en försvarare av världsklass, med viktig rutin. Lägg därtill stjärnbacken Nesta, liksom Costacurta och Simic.

Mittfält

Pirlo, Seedorf och Gattuso var nyckelspelare mot Inter där mycket av matchen vanns på mitten. Gattuso är en ovärderlig krigare. Rui Costa håller boll, ibland för mycket, men oftast säkert.

Anfall

Filippo Inzaghi var ovanligt blek mot Inter, efter målrikt Champions League-spel hela säsongen. Shevchenko kan vara lika osynlig som strålande och Rivaldo har inte lyckats i Milan.

Tränare

Milans fans är kluvna inför Carlo Ancelotti. Han är ingen karismatisk person och återigen har Milan missat ligavinsten. I bakgrunden lurar en kravfylld Berlusconi. Samtidigt är Ancelotti rutinerad och kylig.

Vinnarkultur

När det gäller stora, viktiga matcher är Milan mer vinnare än de flesta lag. Det är de oinspirerande småmatcherna laget har problem med. Milan vann Champions League 1989,1990 och 1994. Var också i final 1993 och 1995.

Form

Formkurvan pekar uppåt, men Milan fortsätter att vara svajigt. Förlorar mot smålag i ligan ena dagen, för att sedan spela sig vidare i Champions League den andra. Imponerade inte heller mot Inter, men det är resultaten som räknas och Milan har tagit sig ända till final.

Program

Ligavinsten är förlorad, men fortfarande står platserna i Champions League kommande säsong på spel och Milan måste satsa även på ligamatcherna. Spelar första av två finalmatcher i italienska cupen, borta mot Roma, den 20 maj.

Skador/avstängningar

Dida är det enda riktigt viktiga avbräcket. Skiftande besked om hans fingerskada, men han bör vara tillbaka till finalen enligt senaste rapporten.

Totalt: 31 plus

JUVENTUS

Målvakt

Litar helt på Gigi Buffon (Chimenti har stått i cupen), men det är också en av världens absolut bästa målvakter. Smart, spänstig, snabb. Utan honom hade CL tagit slut redan på Nou Camp.

Försvar

Kollektivet är starkt, de vet hur man krymper ytor och är skickliga i luften. Ferrara och Thuram är de viktigaste kuggarna, Iuliano och Montero bra komplement. Tempot?

Mittfält

Nedved saknas enormt, fem plus annars. Tacchinardi är en hyperbegåvad passningsspelare, Davids superbt rivjärn och Zambrotta är en modern, snabb kantspelare.

Anfall

Mycket vilar förstås i konstnären Del Pieros händer, han måste lyckas. "Trezegol" är de stora matchernas man, men har en bit kvar till sin jämna, höga skyttekungsnivå.

Tränare

Marcello Lippi är ingen charmknutte, men som taktiker och vinnare har han få övermän i världen. Lyckades inte med Inter, men hemma i fadershuset Juve är det annorlunda.

Vinnarkultur

Fem ligatitlar på åtta år, och näst starkast i Europa genom tiderna. Ingen europatitel sedan 1996, men Juve är ett av de där lagen som alltid växer när det är tio minuter kvar.

Form

Juve har hållit ungefär samma tempo hela säsongen, utan att gå in i några stora svackor. Möjligen kan man anmärka på att Del Piero inte varit lika lysande i vår som tidigare. Men vilken otrolig uppvisning i går!

Program

Juventus är redan italienska mästare, dessutom är klubben utslagen ur Coppa Italia och har bara en sak att koncentrera sig på: Champions League-finalen i Manchester.

Skador/avstängningar

Skadorna på Del Piero och Trezeguet har plågat Juve under säsongen, men nu ser det allt ljusare ut. Även Birindelli är tillbaka efter en lättare skada. Nedved avstängd!

Totalt: 36 plus