Ska någon välta Porto i kväll är det Henke

FOTBOLL

SEVILLA

Det finns så mycket att berätta om Sevilla. Om tapas, om José Mourinhos charmiga arrogans, om Mjällbys hår och den andalusiska hunden.

Men det vore konstigt att börja med det.

Alla pratar ju om Henke.

I augusti 1997 gjorde den lille, tunne, urstarke Högaborgspojken sitt första mål i Uefacupen för Celtic. Klubben kvalade mot Innsbruck Tirol och Henke stötte en boll bergsäkert intill stolpen.

Det var bara ett problem.

Det var Jonathan Goulds stolpe, ett riktigt fint självmål.

- Jag hade inte kunnat göra om det om jag försökte, sa Henke då.

Allt annat han försökt med har han lyckats med, det är därför

70 000 Celtic-fans sjunger hans namn på gatorna här i Sevilla. Henrik Larsson kan inte bli större i Glasgow, men den här matchen brinner han för mer än alla andra. Inte för att han kan vinna skytteligan i Uefacupen, inte för att han kan göra sitt 200:e mål för Celtic. Alla anfallare är fåfänga, men Henke tillhör inte de 90 värsta procenten. Istället tror jag att det för hans del handlar om exakt samma motiv som gör att det här är en så stor match:

Stolthet.

Sevilla kokar över av feststämning, eftersom både Skottland och Portugal så gärna vill visa att det finns kvalité i deras ligor, att det inte bara är Spanien, Italien och England som kan producera bra fotbollslag. I dag såg jag en Celtic-supporter som tatuerat in "Sevilla" på bröstkorgen. Och Henrik Larsson, deras hjälte, en fantastisk fotbollsspelare, har äntligen sin stora chans att visa att han spelar i ett fantastiskt fotbollslag.

Porto har kommande superstjärnor

Porto har också ett grymt lag på gång, och jag litar på deras tränare.

José Mourinho är bara 40 år, han har i år hunnit med att låna ut Fredrik Söderström, vinna ligan med hundra mil, gå till final i cupen och final i Uefacupen för första gången i Portos historia. Dessutom har han en radierande charmig arrogans som är extremt övertygande. Han har jobbat med Louis van Gaal, och om ni tänker er en van Gaal med framgång och värme så kommer ni nära.

I laget ska ni hålla ögonen på playmakern Deco Souza, 26 år och världsspelare in spe. Och bakom nästa knut har Porto nya superstjärnor. I lördags såg jag Portugal vinna U17-EM, och även om det var Márcio Sousa som gjorde målen så är det Portos lille kantspelare Adelino Freitas namn ni ska tatuera in över skulderbladen. Det är ett löfte.

Jag tror på Porto i kväll också, men om någon ska välta dem så är det en Henrik Larsson som seglar på ett galet lags adrenalinvindar. På träningen i går joggade han mest runt och såg avslappnad ut. Men en gång gjorde han mål från en plats tio meter bakom målet. Jag lovar!

I kväll får Henrik Larsson bättre lägen, och på avslut i straffområdet gör han mål på var fjärde. Om han avgör för Celtic så inbillar jag mig att ett par hundra av alla galna Celtic-fans här nere dör i hjärtattack.

Och att de tycker det var värt det.

Simon Bank