Henke: Mitt livs största match

Sex år och 199 mål i Celtic - i kväll kan Henrik Larsson bli Uefacup- mästare och Gud i Glasgow

mot största triumfen? I kväll springer Henrik Larsson ut på Olympiastadion i Sevilla. Ett mål innebär att han har gjort 200 för Celtic. Det kan också innebära att han blir Uefacupmästare.
FOTBOLL

SEVILLA

199 mål i Celtics tröja.

Men alla andra - hur viktiga de än varit - kommer glömmas bort om Henrik Larsson, 31, gör Målet i kväll.

Nummer 200 kan göra Celtic till Uefacupmästare och svensken till Gud i Glasgow.

- Klart det är en speciell match, den största jag spelat. Men gör jag mål och vi inte vinner betyder det ingenting.

Sportbladet bjuder här, inför kvällens Uefacupfinal mot Porto, på en genomgång av supersvenskens superkarriär i Celtic - år för år.

Henrik & Magdalena.

Tisdag klockan 11.53: Henrik Larsson joggar in på Estadio Olímpico i Sevilla och som på en given signal smattrar ett 50-tal kameror igång.

A l l t han gör nere på gräset, i den stekheta solen, under en och en halv timme noteras.

Fotograferna knäpper bilder när han dricker, när han skrattar, när han torkar svett ur pannan och när han grimaserar - och för oss som ser detta på plats är det inget snack om vem som står i fokus för hela det skotska mediadrevet.

The Superswede.

Men blickar vi bakåt på karriären i Celtic kan vi förstå varför hysterin runt Henrik Larsson är så enormt stor.

Sportbladet har gjort det.

1997/1998

Han värvas till Celtic från Feyenoord - men övergången är långt ifrån problemfri. Larsson har inskrivet i kontraktet att han får flytta till en annan klubb utanför Holland för 650 000 pund, men Feyenoord driver saken till sin spets och övergången slutar i domstol. Larsson är knäckt och har nära till tårarna under rättegången, men till slut får han lämna Feyenoord och följa med tränaren Wim Jansen till Glasgow och Celtic.

25 juli landade han, oerhört lättad, på Glasgows flygplats.

- Det är skönt att det är över, det har varit en mardröm, säger han.

Han blir direkt fansens nye kelgris, skjuter 16 mål i ligan och klubben vinner både ligan och ligacupen.

1998/1999

Svensken fortsätter producera - 28 mål i ligan, fem i skotska cupen och fyra mål i Europa - och jämförs redan nu med några av klubbens största målskyttar och spelare, till exempel Kenny Dalglish, forwardslegendenaren som lämnade Parkhead för Liverpool 1977.

De mest hängivna supportrarna följer Celtic med matchtröjor med nummer sju på ryggen och peruker med rastaflätor på huvudet, men säsongen blir ändå en besvikelse.

Rangers, lokalrivalen, vinner både ligan och cupen.

1999/2000

En säsong med magik - och tragik.

Inledningen på säsongen är grym: i ligamatch nummer 78 gör han ligamål nummer 50 för Celtic - och det är rekord för hela Scottish Premier League. Ingen spelare har nått 50 mål på så få matcher och hysterin runt Larsson blir bara större.

Avslutningen - trodde alla då - är ännu grymmare: Henrik Larsson bryter i en otäck kollision vänstra benet på två ställen i Uefacupmatchen mot Lyon på Stade Gerland.

Bilderna som kablas ut till Europas alla tv-kanaler är hemska. Henke skriker ut sin smärta, vrider sig i plågor och chockade tv-tittare kan själva se att benpiporna sticker ut under strumporna. De lindrigaste prognoserna direkt efteråt talade om att säsongen var slut, de värsta att hela karriären var över.

Men Henrik Larsson uträttade ett nytt mirakel, återhämtade sig rekordsnabbt, gjorde comeback i ligan i maj - och deltog i Sveriges fiasko-EM 2000.

En klubbtitel för Celtic: ligacupen.

2000/2001

Fansen, experterna och motståndarna skakade unisont på huvudet: Henrik Larsson var nu - efter den svåra skadan hösten 1999 - ä n n u bättre som fotbollsspelare. Celtic tar en unik trippel (ligan, ligacupen och skotska cupen) och Larsson tangerar målrekordet i ligan (35), gör totalt 53 tävlingsmål för Celtic och tilldelas ett av de finaste individuella priser en fotbollsforward kan få: Guldskon, priset som Europas främste målgörare. På sommaren kommer en ännu bättre present för Celtics fans. Larsson signerar ett nytt treårskontrakt med klubben.

- Jag trodde aldrig jag skulle stanna här i sju år när jag först kom hit. Men min familj trivs bra och vi har blivit väldigt bra behandlade av fansen och ledningen, säger Larsson.

2001/2002

Snittar nästan ett mål i ligan (29 mål på 33 matcher) och de grönvita tar titeln igen. Och plötsligt börjar det också hända saker i Europaspelet: Celtic kvalar, för första gången under Larssons tid i klubben, in i Champions League och är ytterst nära att överleva första gruppspelet (med Juventus, Porto och Rosenborg). Tre segrar och nio poäng räcker dock bara till en tredjeplats och Uefacupspel, men Celtic har fått smak på Europa.

2002/2003

9 februari mot Livingstone bryter Henrik Larsson käken efter en otäck duell med Gustave Bahoken, som med full kraft nickar ihop med svensken.

- Det kändes som han kom in i duellen en kvart för sent, säger Larsson.

Han gör en ny, sensationell comeback bara tre veckor senare i Uefacupfinalen mot Liverpool - och gör (förstås) mål första gången han rör bollen.

Efter Liverpool slår Celtic ut Boavista (Larsson skjuter 1-0 med vänstern i andra matchen borta) och i kväll, efter 33 års väntan, är Celtic i en ny stor Europafinal.

Ligan? Henrik Larsson har gjort 28 mål, Celtic och Rangers har samma poäng och samma målkvot (!) inför sista omgången på söndag.

Men d e t dramat bryr sig absolut ingen i Celtic om i Sevilla i kväll.

Bor I Glasgow med Magdalena, Jordan, Janelle & Simba

Inledde med ett mål mot Berwick...

PeO Larsson