Slaget om Spanien

I kväll brakar helvetet lös på Mestalla

FOTBOLL

VALENCIA

Estadio de Mestalla!

Bara namnet gör att man får ståpäls.

Det är här helvetet brakar lös några minuter före halv tio i kväll, alltså när Figo, Zidane, den åter spelklare Ronaldo och övriga Real Madrid-stjärnor kommer in på plan.

Ingenstans i Europa är ljudnivån högre och atmosfären bättre än här på Valencia FC:s hemmaarena.

Foto: ap Montage: kent hellquist
Trekejsarslaget Upplösningen av La Liga blir en rysare. Deportivo, Real Sociedad och Real Madrid har alla chansen att vinna titeln när fyra omgångar återstår. Redan i kväll, på Mestalla, kan mycket avgöras. Viasat Sport 21.25

I senaste numret av FourFourTwo har The Daily Telegraphs fotbollsskribent Henry Winter rankat just Mestalla som nummer ett av Europas alla stadion i kamp med främst Galatasarays Ali Sami Yen-stadion i Istanbul, Deportivo La Corunas Riazor och de senaste FA-cupfinalernas Millenium Stadium i Cardiff.

"För atmosfärdiggare är Mestalla nära himlen" slutar Henry Winter sin artikel.

Officiellt tar Mestalla 49092 åskådare, och i kväll är det utsålt, när spanska ligan går in på sitt fjärde varv från slutet i det som blivit ett trekejsarslag med Real Sociedad nu åter i serieledning en poäng före Real Madrid och tre före Deportivo La Coruna.

Alla tre topplagen spelar borta i helgen. Deportivo möter Celta Vigo i ett nordvästligt derby, avspark klockan 21 i kväll, och Real Sociedad har Málaga borta söndag kväll, avspark 21.

"Valencia vinner: 3-1"

Med 24 timmar kvar till avspark på Mestalla visar termometern på 22 grader här i paellans hemstad. Visste du förresten att i en äkta paella valenciana ska det inte bara ingå kyckling utan även kanin - det hade då inte jag nån aaaning om...

Tur är inget man får, utan något man förtjänar... Var det inte nåt i den stilen han sa, Kim Källström?

Inte vet jag på vilket sätt jag skulle ha förtjänat det, men tur har jag onekligen som på Finnairs flygning AY 891 mellan Stockholm och Madrid denna dag hamnar intill Jukka Railimo och Ville Sipilä.

Jukka, 25, från Lahtis och Ville, 26, från Helsingfors är liksom jag på väg till matchen i Valencia.

Nu visar det sig, att Ville är norra Europas störste Valencia-supporter. Den här resan är hans sjunde till Valencia denna säsong och hans 70:e sedan han som 12-åring blev frälst för klubben, då han på Eurosport såg Valencia göra fyra mål på tjugo minuter mot Teneriffa.

Själv satsade jag, innan jag drog iväg, en hundring på en trippel med bland annat Real Madrid-seger.

- Haha! Hölmö! Dumheter, skrattar Ville.

- Vi vinner med 3-1, det känner jag på mej. Inte för att vi ska sabba för Madrid, utan för att vi har det bästa laget.

- Bara Kily Gonzalez saknas. Kanske sitter han på bänken, kanske hoppar han in. I så fall första matchen sen han skadades mot Athletic Bilbao i början av mars.

...och jagar CL-plats

Valencia ligger fyra i tabellen, just nu på sista kvalplatsen till Champions League, och behöver poäng för att hålla undan för Celta Vigo, som är två poäng efter.

Efter att ha förlorat två matcher i rad med 1-2 (Racing Santander och Villareal) vände lyckan förra helgen, då man med samma siffror bortaslog Deportivo.

Sensationell tvåmålsskytt i den matchen var vänsterförsvararen brassen Fabio Aurelio, som först nickade in en retur på ett Vicente-skott och sen utnyttjade ett försvarsmisstag till att slå in 2-1.

Till sist, en stor nyhet hemifrån: det är nu klart att det för första gången kommer att spelas fotbollslandskamp i brukssamhället Hofors i västra Gästrikland.

Sverige-Polen torsdag 28 augusti, Pojkar 15 år, två dagar efter lagens första möte i Gävle.

Hur stort detta är måste man nog vara brukspojk för att förstå.

Jakten på ligatiteln

Längre ned på sidan – mer fakta om slutspurten i spanska ligan.