Risken är att Eriksson begår ett nytt misstag

FOTBOLL

Och jag som i många år har trott att Portugal skulle bli slutstationen för Svennis triumftåg genom Europa...

Nu talar Sven-Göran Eriksson istället om att fortsätta på klubbnivå i Italien efter Portugal-EM 2004.

OK, 55-årige Sven-Görans sambo Nancy Dell'Olio, 44, är italienska, och jag antar, att du kan din gamla bibel så väl att du vet vad som står i Matteusevangeliet 12:34.

Jesu ord: "Vad hjärtat är fullt av, det talar ju munnen...".

Särskilt smart kan det ändå inte vara, att sitta och antyda i italiensk tv, att det är till Bella Italia han tänkt sig redan efter nästa års EM i Portugal.

Även om man kan få för sig att de brittiska öarna i många sammanhang lever helt isolerat från den europeiska gemenskapen, så ska man nog ändå räkna med att uttalanden i italiensk tv av detta slag når fram även över Engelska kanalen.

Till engelska supportrar och ledare som absolut inte vill höra talas om såna tankegångar.

Men kanske är det som Slas, Stig Claeson, skriver i "Årstider och åsikter": "Om man måste fråga sig om man ska tänka med hjärtat, har man inget hjärta."

Att Svennis saknar den dagliga dosen av att umgås i klubbnivå har inte undgått oss, och det kan man väl förstå efter alla goda (och även mindre goda) år i Degerfors, IFK Göteborg, Benfica, Fiorentina, Sampdoria och Lazio.

Ett av de mindre goda åren var hans sista i Lazio, och risken - OM det nu verkligen ligger något konkret i detta, och det tvivlar jag alltså på... - är att han nu håller på att göra om samma misstag han gjorde då.

"Jag hoppas vi inte står och faller med Beckham"

Alltså: att göra klart med ny arbetsgivare men ändå jobba vidare i den gamla organisationen.

Tills dess har han fullt sjå med dagsproblemen. Först vänskapslandskampen mot Serbien-Montenegro i Leicester 3 juni och därefter EM-kvalet mot Slovakien i Middlesbrough 11 juni.

Med två spelare som David Beckham, både skadad och EM-avstängd, och Nicky Butt, skadad, måste Svennis stuva om på mittfältet.

- Men jag hoppas att England inte är så svagt, att vi står och faller med Beckham, säger Svennis.

Det troliga är väl, att Liverpools Steven Gerrard tar Beckham-platsen ute till höger och att Chelseas Frank Lampard och Bayern Münchens Owen Hargreaves blir övriga mittfältare bakom Manchester Uniteds offensive Paul Scholes.

Sånt, istället för italienska klubbar, kan Svennis hålla på och fundera på i La Manga, där han just nu befinner sig på träningsläger med sitt landslag.

Till Portugal kommer han i alla fall förr eller senare, det är jag övertygad om. Där kan han leva öppnare än vad han kommer att kunna göra i Italien, och det är där han har ett stort framtidsprojekt på gång; nån gång i framtiden.

Lasse Sandlin