Svennis vill fly England

Intervjuad i tv: Jag vill till Italien 2004 och vinna ligan igen

FOTBOLL

MILANO

Sven-Göran Eriksson vill sluta som engelsk förbundskapten efter EM nästa år.

Han hoppas då kunna återvända till Italien.

– Jag vill träna en stor klubb och vinna ligan igen, sa Svennis i går i italiensk TV.

Foto: REUTERS
I direktsänd italiensk tv i går förklarade den engelske förbundskaptenen i fotboll Sven-Göran Eriksson att han vill återvända till Italien redan 2004. ”I framtiden, efter EM, skulle jag vilja komma tillbaka till Italien och träna ett stort lag och vinna scudetton med det laget”, sa han.

Det engelska fotbollsförbundet, FA, räknar med Sven-Göran Eriksson som engelsk förbundskapten vid VM 2006 i Tyskland. När Svennis tillträdde jobbet som förbundskapten var EM nästa år, och framför allt VM 2006, de stora målen.

Nu avslöjar dock Svennis att han vill lämna England efter EM i Portugal nästa år.

I ”Quelli che il calcio”, ett av Italiens största fotbollsprogram i statliga tv-kanalen RAI2, lät Svennis igår förstå att han ser en annan framtid än den i England.

– I framtiden, efter EM, skulle jag vilja komma tillbaka till Italien och träna ett stort lag och vinna scudetton med det laget, sa Svennis i direktsändning.

Inter ny klubb?

Han och det engelska landslaget har lämnat Sydafrika för träningsläger i spanska La Manga och Svennis intervjuades direkt av programmets utsände i Alicante.

Svennis har i italienska medier de senaste dagarna pekats ut som möjlig ny tränare för Inter, istället för Hector Cuper. Romas Fabio Capello och Svennis arvtagare i Lazio, Roberto Mancini, är andra namn som nämns, men Svennis är det tyngsta.

På frågan om ryktena kring honom och Inter svarade Svennis:

– Det har jag inte hört något om.

Svennis förnekaden av att han ska till Inter drunknar dock helt i hans uttalande om att återvända till Italien redan nästa år. Nyheten kommenterades i går kväll överallt och Svennis uttalanden möttes med jubel från studiopubliken i ”Quelli che il calcio”.

Rå stämning i tv

De lär inte mötas med samma jubel i England.

Med i studion fanns också Italiens förbundskapten Giovanni Trapattoni och stämningen var rå, men hjärtlig.

Programmets komiker drev med Svennis genom att jämföra honom och Trapattoni och vem som visslar mest under matcherna och reser sig mest från avbytarbänken. Svennis sades bara stå upp och vissla när han ”såg en snygging på läktaren”.

Tänkt på landslaget

Svennis skrattade åt skämten och gav ett glatt och avslappnat intryck – kanske för avslappnat, som om han inte riktigt var på sin vakt över vad han sa.

Ryktena om Svennis som framtida förbundskapten för Italien, istället för England, har också fått ny fart.

Sven-Göran Eriksson sa visserligen att fotbollsvardagen i England är mindre krävande än den i Italien.

Men på frågan om han och Trapattoni ville byta jobb svarade Trapattoni snabbt, innan Svennis hann säga något:

– Sven bara ler... han har redan tänkt på det.

Signore Erikssons 14 ljuvliga år i Italien

Italien jublar över Svennis överraskande besked

Jennifer Wegerup