Ronaldo & Figo – Reals gyllene duo

FOTBOLL

VALENCIA

En 35-metersboll från mittcirkeln landar på Ronaldos vrist, och när Ronaldo sen höjer sin högernäve efter att ha rundat målvakten och slagit bollen i mål kan man nog inbilla sig, att det är nån däruppe, han vill tacka för bollen.

Men 2–1-bollen, den millimeterprecisa över skallen på mittbacken Djukic, kom från en annan Gud: från Luis Figo.

Precis som den 1-0-boll som träffade Ronaldos skalle.

Portugisiska var språket för dagen på Valencias Sverigegata.

Det är ju där, på Avenida de Suecia, som Estadio Mestalla ligger, och det är här Real Madrid på lördagkvällen återtar ledningen i spanska ligan; om än bara för en dag, om Real Sociedad vinner kvällens bortamatch mot Málaga.

Portugisen Figo passar till båda Real-målen så gudomligt vackert, och den portugisisktalande brassen Ronaldo gör båda dessa mål i en match där Valencia åtminstone under första halvlek ändå är det bästa laget.

Fick hjälp av en språkbroder

Samtidigt har en annan språklig portugis, brassen Luis Eduardo Schmidt som med artistnamnet Edu spelar i Celta Vigo, sett till att spanska ligans tredje topplag Deportivo La Coruna åtminstone för tillfället hängts av i guldstriden.

Sen Jesus Jesuli språngnickat in 1-0 för Celta Vigo i derbyt mot Deportivo följde Edu upp med att själv nicka in 2-0 och sen göra 3-0 på en nickretur.

När matchen i Vigo var slut och vi samtidigt hade halvtid här på Mestalla talade man om tjocka släkten som förstört för topplagen.

Edu är nämligen gift med systern till Valencias vänsterbreddare Fábio Aurelio, som i första halvlek gör sitt tredje raka mål för Valencia, när han skjuter 1–1. Förra helgen gjorde han två på Deportivo ...

Ronaldos mål var hans nummer 25 och 26 i Real Madrid och därmed vann han den vadslagning han haft med en av direktörerna i klubben; obekant vilken.

Räknar med att stanna

Tidigare hade Ronaldo gjort 17 mål i ligan, sex i Champions League och ett i Intercontintalfinalen.

I veckan spekulerades det än en gång om att han var på väg ifrån Real, men Ronaldo dementerade direkt:

– Det snackas så mycket. Jag har bara varit ett år i Madrid, jag trivs bra här och räknar med att stanna i många år.

I förhandssnacket till lördagsmatchen var det inte bara Valencia mot Real Madrid. Det var också Argentina mot Brasilien.

I Real fanns nu inte bara Ronaldo utan även brassarna Roberto Carlos och Flavio, medan vi i Valencia nästan alltid hittar ett gäng argentinare: just nu backarna Mauricio Pellegrino och Fabián Ayala, mittfältaren Kily Gonzalez som kom in i mitten av andra halvlek och framför allt spelgeniet Pablo Aimar.

Lagerbäcks skräck

Matchens artist, även om han tröttnade under den andra halvleken, och minns jag inte fel, så var det just ”El Payaso” (Den lille clownen) som Lasse Lagerbäck var mest rädd för inför förra sommarens VM-match.

Bara 170 lång med 62 kilo att bära på men en underbar känsla i de lätta, snabba fötterna.

Hårt sköt han också; den här kvällen dock mest tätt över.

Den ende skandinaven på Sverigegatan, den väldige norske toppforwarden John Carew, hade domaren Pino Zamorano emot sig, men Lørenskog-sonen visade ändå flera gånger varför han just nu är så het på transfermarknaden – det talas om Olympique Marseille.

Carew var inblandad i förspelet till Valencias mål, och några minuter senare tvingade han Casillas i Real-målet till en retur som Vicente var nära att nå.

Marseille spelar Champions League till hösten. Just nu ser det inte ut som om Valencia gör det.

En sån detalj bör nog Carew tänka på.

Jakten på ligatiteln