25 000 kronor för en biljett

Champions League-hysteri i Italien - då slår svarta börsen rekord

1 av 2
FOTBOLL

MILANO

Finalen mellan Juventus och Milan i morgon blir historisk.

Även när det gäller biljettpriser.

De dyraste biljetterna kostar nu 25 000 kronor.

Finalen i Champions League mellan Juventus och Milan blir ett stycke italiensk fotbollshistoria. Och historisk är också hysterin inför matchen.

Biljettjakten har nått absurda former. Olika firmor har köpt upp biljetterna, framför allt i England, och säljer de billigaste för 4 000 kronor styck. Både tillresande italienare och italienare som bor i England har haft stora problem att få tag på biljetter.

Milan och Juventus har bara tilldelats drygt 38 000 biljetter från Uefa, men har fått över en miljon förfrågningar.

De dyraste svarta börs-biljetterna uppges nu vara uppe i 25 000 kronor.

Samtidigt är de officiella supporterklubbarna upprörda över att inte ha fått fler biljetter från sina respektive lag, och alla researrangörer anklagas för att ta ut hutlösa överpriser.

Bussarna på väg

Busslaster från Turin och Milano, och även från andra städer, är redan på väg mot England. Många kommer också med flyg.

- Vi räknar med att 33 000 italienare kommer hit med flyg till finalen, säger Brian Harrison, chef för flygplatsen i Manchester, till La Gazzetta dello Sport.

Därtill kommer specialchartrade flyg med vip-folk. Över hundra parlamentsledamöter som håller på Milan har hyrt ett plan, liksom ett 50-tal politiker från Turin. Finfolket får dock betala - deras vip-paket går på 22 000 kronor styck.

Polisen kommer

Till Manchester kommer också italiensk polis för att samarbeta med den lokala polisen. Mötet bedöms som en "högrisk-match", framför allt beroende på det senaste halvårets bråk mellan "ultras", de mest fanatiska supportrarna, i de två lagen. Konflikten började när en grupp av Juventus supportrar i december i fjol stal bland annat en Milanflagga på en motorvägsparkering. Mellan italienska och engelska supportrar har det också genom åren funnits konflikter.

"No football"

I Manchester har hånfulla skyltar med orden "no football" satts upp inför finalen och budskapet retar italienarna.

I landet där fotboll är religion har åren utanför Europa-toppen varit svåra.

Efter misslyckandet i VM i fjol och den djupa ekonomiska krisen är den helitalienska finalen i Champions League den ultimata revanschen.

De hundratusentals som inte lyckats få biljetter eller inte har råd att köpa några får se finalen på tv. Alla supporterklubbar och sportpubar är fullbokade. Både i Turin och Milano kommer matchen att visas på storbildskärm. Piazza Duomo i Milano har dömts ut av säkerhetsskäl och i stället visas matchen på San Siro, dit 50 000 personer beräknas komma.

70 timmars resa

De mest långväga fansen har redan börjat sin resa mot drömmatchen.

Trohetspriset går kanske till "Milan Club" från Campagnia, i sydligaste Italien. En restid på totalt 70 timmar säger en del om hängivenheten hos supportrarna.

Och om storheten i morgondagens final.

Jennifer Wegerup