...& superduell på läktaren

Rivaler i en ständig maktkamp - i kväll följer Agnelli och Berlusconi sina lag på plats

FOTBOLL

MILANO

Finalen i kväll är inte bara en match mellan Juventus och Milan.

Det är också ett prestigemöte mellan Italiens mäktigaste fotbollsfamiljer.

Klanen Agnelli och imperiet Berlusconi.

Kvällens Champions League-final mellan Juventus och Milan har en betydelse långt utöver den fotbollsmässiga. På Old Traffords hedersläktare sitter Umberto Agnelli och Silvio Berlusconi med sina familjer runt sig - rivaler i en ständig maktkamp. En kamp mellan gammalt och nytt, dåtid och framtid, två klubbar, två familjer, två olika Italien.

När Juventus spelare kör till träningen får de parkera vid lagets anläggning bara om de kör Fiat eller Lancia. Annars blir det till att komma till fots.

Milan har sponsoravtal med Opel, men har inget liknande förbud.

Fiat och Juventus var länge en oskiljbar enhet; företaget och laget, förenade genom familjen Agnelli. Den 24 juli 1923 blev Edoardo Agnelli, son till Fiats grundare, president i Juventus. Sedan dess är Juventus en familjeaffär.

Turin sörjer broderns död

Edoardos son, legendariske Giovanni "Gianni" Agnelli, tog sedan över. Staden Turin och Juventus sörjer fortfarande hans död tidigare i år.

Brodern Umberto fyller väl hans plats och där finns flera mäktiga män vid Juve-kommandot, som sportdirektören Luciano Moggi. Med "Gianni" dog dock en epok.

Samtidigt har också epoken Fiat dött - en stor del av företaget har sålts ut, tiotusentals arbetare avskedats, fabriker stängt.

Silvio Berlusconi leder däremot framtidens industri: media, finanser, telekomföretag. Han är också Italiens premiärminister och står för den nya makten, i ett nytt, modernt Italien.

Ändå omtalas Berlusconi aldrig med den respekt familjen Agnelli åtnjuter.

Agnellis har anor och tradition, Berlusconi är den nyrike och ständig "bad boy", åtalad för mutbrott och anklagad för maffiasamröre.

Men det är i en av Berlusconis TV-kanaler, Canale 5, finalen visas i kväll.

Berlusconis mediamakt är närmast total och han har använt den för att nå sin position. Milan har också varit en del i strategin. Berlusconi köpte laget

1986 med målsättningen att på nytt göra klubben till ett storlag - och Italiens modernaste klubb. Samtidigt blev hans namn känt i de breda folklägren och när han grundade sitt parti Forza Italia kunde han utnyttja Milans supporterklubbar runt om i landet för att bilda lokala partifilialer.

När Berlusconi tog över Milan verkade Juventus, liksom nu Fiat, vara dåtid och Milan framtid. Det rödsvarta laget vann allt: ligan, Champions League, italienska cupen, år efter år. Klubben blev välorganiserad, modern, full av profiler, skimrande av glamour. Berlusconi var en vinnare och hans lag verkade ohejdbart. Samtidigt fortsatte staden Milanos uppgång - Milano är Italiens ekonomiska huvudstad, modern, självsäker, framåtsträvande. Medan Agnellis Turin är en stad där Fiat varit allt och pengaflödet till Juventus konstant. Juventus har tvingats pånyttfödas och ur svårigheterna har klubben rest sig, starkare än någonsin - både på och utanför planen. Organisatoriskt är laget en välsmord maskin, precis som Angellis vill ha det.

Flera tunga år för Milan

Klubben har till och med anstället en kvinna, Giulia Mancini, med uppgift att hjälpa de spelare som inte har familj - allt för klubbens image utåt.

Giulia Mancini ser till att singelspelarna knyter slipsen ordentligt, shoppar rätt och inte nattsuddar för mycket.

Elegant och oantasligt - helt i Agnellis stil.

Milan har däremot haft flera tunga år. Trots alla nyförvärv har de riktiga framgångarna uteblivit medan Berlusconi blivit allt mer uppslukad av politiken. Både Umberto Agnelli, liksom tidigare Gianni, och Silvio Berlusconi lägger sig gärna i sina lags spel. Agnelli ger råd om anfallarna, medan Berlusconi mest har synpunkter på försvararna.

I kväll är pressen både på Milan på planen och Berlusconi på hedersläktaren större än den på Juventus och Umberto Agnelli. Turin-klanen har vunnit ligan de senaste två åren och maskinen Juventus går felfritt. Berlusconi och hans Milan har betydligt mer att bevisa. En sak är dock säker, oavsett vem som vinner - även efter slutsignalen fortsätter maktkampen.

Berlusconi - Italiens premiärminister

...mot Agnelli – ägare till Fiat och Ferrari

Jennifer Wegerup