...Början på karnevalen

Sportbladet såg finalen bland fansen på San Siro: Bucklan har kommit hem igen!

FOTBOLL

MILANO

Åh, vilken natt, en sån underbar natt, denna ljuva bella notte.

Milano var i natt en stad i segerkaos, i glädjeyra.

Alla gator och torg var ett böljande hav av av rödsvarta flaggor och fans som aldrig ville sluta fira.

Foto: reuters
SEGERHYSTERI Milanfansen brister ut i ett gigantiskt jubel efter att Schevchenko satt sin straff och den dramatiska upplösningen är över. ”Det här var en dubbel seger för oss. Milan slog alla Europas bästa lag och vi besegrade också laget som vann italienska ligan”, säger en Milansupporter.

Kanske har tystnaden över San Siro aldrig varit större. På storbildsskärmen såg de över 20 000 på plats Andrei Shevchenko lägga upp bollen på straffpunkten och backa för ansatsen.

Stadion höll andan, hela staden höll andan. Sekunden senare exploderade San Siro och Milano i jubel. Schevchenko hade gjort mål, Milan hade vunnit Champions League. Folk kastade sig om halsen på varandra, skrattade och grät om vartannat.

– Vi har vunnit, vi är bäst i Europa, Milan, Milan, jublar Arianna Ravelli medan hon om och om igen försöker ringa sin pappa på mobiltelefonen.

– Det var han som fick mig att bli milanista. Han svarar inte, kanske har han dött av glädjechocken!

Som ett rödsvart lämmeltåg drog alla milanisti sedan in mot stadens centrum.

Gatorna övergivna

Milanos vanligen kaotiska gator var under matchtimmarna helt övergivna, skälvande i den tryckande hettan och spänningen. Tystnaden var närmast overklig, bara från öppna fönster hördes enstaka rop hörvid målchanser. Allt stod stilla, alla väntade, allt mer nervöst.

 Några minuter efter att Milans seger var klar var samma gator helt igenkorkade och tystnaden bruten. Bilar med rödsvarta flaggor viftande genom fönstren körde runt, runt och tutade.

På Pizza Duomo, framför den mäktiga domkyrkan, föll vissa supportrar på knä och tackade Madonnan medan andra korkade upp spumtanteflaskor. På de fullbokade restaurangerna, där folk följt matchen på TV, smällde champagnekorkarna.

– Jag led så på slutet, Ancelotti hade ju bytt ut alla straffläggarna. Det var så nervöst att jag inte kunde titta på slutet. Men att vinna så här gör det ännu härligare, säger Martino Spadari.

Med rösten redan hes av skrålande av ”we are the champions” får han fram:

”Dubbel seger för oss”

– Det här var en dubbel seger för oss. Milan slog alla Europas bästa lag och vi besegrade också laget som vann italienska ligan. Bucklan har kommit hem igen!

På en trottoarkant intill satt en ensam Juventusupporter och grät uppgivet med huvudet i händerna.

– Vi skulle ha vunnit, allt känns helt meningslöst nu, säger Andrea Rossi.

Samma känsla fanns hos de 20000 Juventus-fans som samlats på Piazza Castello i Turin, men fick gå hem med slokande flaggor och tomma blickar.

I Milano tänkte däremot ingen på att gå hem i natt.

Festandet tilltog förvarje timme och de vanligen ganska stillsamma Milano-borna dansade på gatorna.

I den ljumma försommarnatten steg sången mot Milanos himmel, en segersång som aldrig ville ta slut.

Jennifer Wegerup