Han lyfter bucklan - och en skyhög lön

Jonsson bäst betald i danska ligan - i går betalade han av...

FOTBOLL

KÖPENHAMN

Mattias fick ett drömbud som gör honom till Danmarks bäst betalde fotbollsspelare med en årslön på 6,25 miljoner svenska kronor.

I går betalade han tillbaka en del för den höga lönen.

Foto: BILDBYRÅN
GULDGOSSE Mattias Jonsson vann sin andra titel med Bröndby. Svensken låg bakom två av lagets tre mål i danska cupfinalen.

Bröndby vann danska cupfinalen med 3-0 över Midtjylland. Första målet var Jonsons verk. En snabb dribbling in från kanten följd av en perfekt chippassning rätt på Kaspar Dalgas huvud.

Vid 3-0 var det återigen en liten smart manöver av Jonson som till slut skapade målet.

Men själv brände han rejält.

- Jag är inne i ett sånt stim där jag inte gör mål. Har inte gjort något på tio matcher, säger Mattias.

Frågar man honom om landslagets anfall i EM-kvalet efter Henke Larssons avhopp så ser Mattias inte sig själv som efterträdare.

- Jag kan bara jobba för en plats på träningarna men i den målform jag är i nu är jag inte aktuell. Jag har bränt massor av halv- och helchanser.

Andra titeln

I cupfinalen missade han två hela och en halv.

- Landslagsanfallet är nog ganska givet med Allbäck och Zlatan. Kanske kan Andreas Andersson bli aktuell men han har gjort så bra matcher som mittfältare.

Cupsegern var Mattias andra titel med Bröndby som vann ligan förra året.

- Vi jagar titeln i år också såklart. En poäng efter FC Köpenhamn som vi har hemma i näst sista omgången.

De första tre åren som utlandsproffs i Danmark betalar man bara 25 procent i skatt. För att få kvar Mattias valde Bröndby att höja hans bruttolön så mycket att han skulle få ut lite mer netto än tidigare. Därav den för skandinavisk fotboll skyhöga lönen.

- Allting är relativt, säger Mattias med ett brett leende.

Han är nöjd. Jättenöjd.

- Klart att jag blev jätteglad när klubben visade sånt förtroende för mig att de ville betala så mycket för att jag skulle stanna. Alternativet var att flytta hem eftersom markanden är helt död.

Hem? Var är det?

- Tja. Det vet jag faktiskt inte längre. Vi kommer nog att bosätta oss i Helsingborg till slut men där blir det knappast aktuellt med spel. Det skulle vara kul att spela i ett Stockholmslag någon gång, säger Mattias Jonsson.

Dit dröjer det några år. Bröndby siktar på spel i Champions League och i den satsningen är Mattias en av nyckelspelarna.

Stefan Alfelt ([email protected])