Det är lätt att förstå varför Spanien inte vinner VM

FOTBOLL

Milan jublar, Juventus deppar och Manchester återvänder till vardagen.

Det är dagen efter Champions League-finalen, och lättare än någonsin att förstå vissa saker.

Som varför Spanien aldrig vinner VM.

Ni kanske hörde det visslande ljudet i går morse? Det var då giftpilarna for som värst, kors och tvärs över kontinenten.

Vann cynismen?

Förlorade fotbollen?

Jag sitter och bläddrar mig igenom sida efter sida av europeisk sportpress, med fascinerande analyser av matchen mellan Milan och Juventus, den som Carlo Ancelottis pojkar vann på straffar. Den var, för er som inte såg den, en utmärkt och underhållande fotbollsmatch i första halvlek, ett tätt krig i andra halvlek och en ängslig väntan på avgörandet i förlängningen.

Ingen Henke

Att det var "typiskt italienskt" är ett omdöme som varken är förenklande eller förklenande, intressantare är det att se hur Europa ser på detta faktum - att två lag spelade en fotboll som var mil ifrån Real Madrids, Barcelonas eller Manchester Uniteds flödande offensiv, och att ett av dessa lag nu är europamästare.

Franska L"Equipe skriver om "goda föresatser" som kommer på skam, engelska tidningar som Daily Mirror och the Gauardian skriver ungefär likadant, Glasgow-tidningen the Scotsman konstaterar att inte Henrik Larsson var med, medan italienarna själva oftast skriver om dramat som en låst och dramatisk, taktisk kamp.

I Spanien låter det som om något dött.

Fotbollen, först och främst.

Madridbibeln La Marca tävlar med sig själv i invektiv om hur den cyniska icke-fotbollen segrat över den "riktiga" fotbollen, och man behöver inte heta Del Bosque för att lista ut vilka som är de tappra, vita riddarna som ska rycka ut med sina lansar och rädda den oskyldiga "riktiga" fotbollens jungfru. Tonerna från katalanska El Mundo Deportivo är likadana.

Det är så synd.

När Italien begick psykologiskt och taktiskt harakiri i VM i somras (mot Sydkorea!), och landade i en förnedrande sörja av förlorad stolthet, defensiv ängslan och feghet drog de vissa lärdomar av det. Det går inte att spela den typen av fotboll och vinna, för det är motståndarna för skickliga nu för tiden.

Förtrollande

Resultatet av de lärdomarna har vi bland annat kunnat se i Champions League, minns hur Juventus spelade ut Real Madrid i en fantastisk match.

Spanien har aldrig vunnit ett VM, och så länge som de föraktar den taktiska fotbollen lär de inte göra det heller.

Visst hade det varit fantastiskt och en stor seger om Real Madrid klarat av att kombinera sin sensuella, flygande offensiv med en smartness som gjorde att de visade hela världen att den i smal mening positiva fotbollen också var den bästa och mest framgångsrika.

Nu fick Spanien se finalen på tv.

Så är fotbollens välsignelse också att de bästa inte alltid vinner. Det är därför den förtrollar oss, om och om och om igen.