Fotbollsproffs hotas av maffia – tvingas betala

Serbiska stjärnor pressas på pengar för att skydda sina familjer

FOTBOLL

KIEL

Flera serbiska fotbollsproffs och deras familjer lever under ständig rädsla.

Hotade av maffian i deras hemland.

I dag spelar flera serbiska fotbollsstjärnor i Europa och där tjänar de stora pengar. Pengar som sedan betalas till den jugoslaviska maffian för att deras familjer inte ska råka illa ut. Den tyska polisen är dem på spåren – men spelarna tiger.

– De serbiska fotbollsstjärnorna är spridda över Europa och där finns det stora möjligheter att tjäna pengar, och tydligen är alla betalningsvilliga, säger en poliskälla till den tyska tidningen Sport Bild.

– Den som har betalat en gång betalar även en andra gång, vilket är väldigt vanligt när det gäller utpressning.

Har betalat 90 000

Sedan förra året har Werder Bremens Mladen Krstajick pressats av sina landsmän skriver tidningen. Han betalar för att skydda sin familj. Klubben har bett polisen om hjälp, men enligt polisen har Mladen Krstajick själv betalat ut mellan 75 000 och 90 000 kronor till ett konto på Cypern.

”De är rädda”

Till samma konto har ytterligare flera fotbollsstjärnor betalat stora summor.

– Samtliga serbiska spelare i Bundesliga är rädda, säger en källa till tidningen.

När polisen grep två misstänkta maffiamedlemmar på ett hotellrum i Bremen fann de en lista över samtliga serbiska fotbollsspelare i Europa, deras telefonnummer och deras föreningar. Dessutom fanns en summa antecknad bredvid varje spelare. Pengar som antingen hade betalats eller skulle drivas in.

På listan fanns även kontonummret till banken på Cypern.

Till det kontot har även PSV Eindhovens Mateja Kezman betalat. Till Interpol sade han att han gjort det frivilligt för att tacka fansen där hemma. Mladen Krstajick stoppades av de två misstänkta maffiamedlemmarna den 29 augusti förra året. Han krävdes på 275 000 kronor.

När han vittnade om händelsen var hans förklaring:

– De kanske bara behövde pengar till resan hem.

Den tyska polisen arbetar nu hårt för att komma åt utpressarna, men de har ett stort problem.

De hotade spelarna tiger.

Anna Carlsson