Sexskandal skakar holländsk fotboll

Hiv-smittad direktör köpte sex av pojkar

FOTBOLL

Den holländska mästarklubben PSV Eindhoven skakas av en skandal.

Direktören Frans Spooren, 39, sitter anhållen, misstänkt för att ha haft sex minderåriga pojkar – samtidigt som han var hiv-smittad.

Spooren greps för tre veckor sedan av polisen i Eindhoven. Kort därefter meddelade PSV Eindhoven att Spooren entledigats från sina uppdrag som direktör för klubbens kommersiella verksamhet.

Sågs som framtida klubbpresident

– Jag hade inte den minsta aning om vad som pågick. De som säger att de hade misstankar tror jag inte på, jag har pratat med Spoorens vänner och alla är lika förvånade, säger PSV:s president Harry van Raaij till den holländska tidningen Eindhovens Dagblad.

Spooren handplockades till klubben av van Raaij för att utveckla kontakterna med näringslivet i regionen. Spooren sågs som en tänkbar efterträdare till van Raaij som går i pension nästa år.

– Fons har försäkrat mig om att PSV inte är indraget i det här på något vis, säger van Raaij.

Spooren avskedades av klubben den 28 maj.

– Vi har inte längre någonting med Spooren att göra. Det här är för oss ett avslutat kapitel, sa van Raaij då. Enligt van Raaij var Spooren överens om att bryta kontakten med klubben.

Köpte sex i parker

Misstankarna mot Spooren gäller sexuellt utnyttjande av minderårig. Han ska i parker och på motorvägsparkeringar haft sex med minderåriga pojkar. Han ska dessutom i minst två fall ha köpt sex av pojkar yngre än arton år, som är åldersgränsen för prostitution i Nederländerna.

Det finns även misstankar om att Spooren tillsammans med en medhjälpare förmedlat kontakter mellan sexköpare och pojkar.

Rickard Westman