”Han känner sig utnyttjad”

Beckham vägrar acceptera en försäljning till Barcelona

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Namn: David Beckham. Född: 2 maj 1975 i Leytonstone, strax utanför London. Längd: 180 cm. Vikt: 74 kg. Familj: Sedan juli 1999 gift med Spice Girls-stjärnan Victoria Adams (Posh Spice), sönerna Brooklyn, 4 år, och Romeo, nio månader. Inkomst: Drygt 200 miljoner om året, inklusive reklamintäkter. Kontraktet med Manchester United ger honom 1,5 miljon i veckan. Främsta meriter: Vann Champions League 98/99, sex Premier League-segrar (1995/96, 96/97, 98/99, 99/00, 00/01, 02/03), två FA-cuptriumfer (1996 och 1999), utsedd till världens och Europas näste bäste fotbollsspelare år 2000. Klubb: Manchester United. Matcher/mål: 394/85. Ligadebut: 2 april 1995 (mot Leeds). A-Landskamper/mål: 60/11. Landskampsdebut: 1 september 1996 (mot Moldavien).
FOTBOLL

LONDON

David Beckham är förbannad, arg och besviken.

Världens mest kände fotbollspelare vägrar acceptera att bli såld till Barcelona.

- Han känner sig som en bricka i ett politiskt spel, säger Beckhams agenter i ett uttalade.

I går avancerade "Affären Beckham" ytterligare några rejäla - och överraskande - steg. På förmiddagen offentliggjorde Manchester United på sin hemsida att man accepterat det bud som Barcelonas ordförandekandidat Joan Laporta lämnat. På sin websida lade Manchester ut följande uttalande.

"Manchester United bekräftar att klubbens representanter har mött Joan Laporta, den ledande kandidaten för ordförandeposten i Barcelona. Mötena har resulterat i ett bud om att David Beckham ska gå över till Barcelona. Budet är villkorat och måste uppfylla en rad villkor, avgörande är att Juan Laporta blir vald till Barcelonas ordförande på söndag den 15 juni och att Barcelona därefter når en överenskommelse med David Beckham om personliga villkor.

Manchester United bekräftar att om samtliga villkor blir uppfyllda så är budet acceptabelt".

Juan Laporta kommenterade med att om han inte skulle bli vald så skulle Beckham-avtalet gå över till den vinnande kandidaten.

Några timmar senare slog en mycket arg och besviken David Beckham tillbaka. Även han lämnade ett uttalande genom sina agenter på företaget SFX - ett uttalande som är både kortare i längd och ton.

"David är mycket besviken och överraskad över att få kunskap om det här uttalandet. Han känner sig utnyttjad som en bonde i ett schackspel i det politiska spelet kring valet av ny ordförande i Barcelona".

Och så ytterligare en rad som kan döda ett avtal.

"Davids rådgivare har inga planer på att möta Mr Laporta eller hans representanter".

"Stannar om jag får"

Men Beckham förstår uppenbart att det är dags att flytta. I en intervju med tidningen Los Angeles Times berättade han:

- Jag har aldrig sagt att jag ska flytta från Manchester. Och jag har framförallt inte sagt att jag ska avsluta min karriär där.

Han lät Manchester Uniteds ledning få avgörandet.

- Så länge United vill ha mig så stannar jag.

Han fick svaret i går.

Joan Laporta bedriver en valkampanj lik amerikanska politiker, han har sitt kampanjkontor på en av Barcelonas finaste adresser, Paseo de Gracia, och han är inte blygsam.

Fönstren fylls av bilder på den leende, framgångsrike 40-årig juristen.

Och han har uppenbarligen självförtroende.

På hemsidan www.juanlaporta.org finns ytterligare en bild på Laporta, i fältet under bilden finns ett bildspel med jublande David Beckham och där han berömda tröja nummer sju förvandlas till en Barcatröja.

Vill övertyga Becks

I det demokratiska valet till ordförande nu på söndag finns sex kandidater som slåss om de nära 100 000 medlemmarnas röster. Tidigare låg en reklamdirektör, Lluis Bassat ensam i topp. Det var ett gap på nästan 30 procentenheter till tvåan Laporta.

Men en snabbundersökning i går sade att gapet har krympt till tre procent - och det tack vare löftet att köpa Beckham.

Men Laporta måste övertyga investerarna om att låna ut pengar till ett köp av Beckham, för klubben har inga egna. Skulderna ligger över en miljard.

Laporta sade i går kväll att man bara följt Fifa:s regler och gjort en överenskommelse med klubben innan man närmat sig Beckham.

Laporta svarade i går kväll också på David Beckhams nej.

- Det är agentens åsikt vi har hört. Jag vill veta vad spelaren tycker själv. Men vi respekterar SFX position, säger han om uttalandet.

- Vi hoppas kunna övertyga dem så att Beckham kommer till Barcelona om vi vinner valet.

Såpan Beckham - med turer via Inter, Milan, Juventus och Madrid

Leif Kasvi