Alla förlorar på att Uniteds superstjärna byter klubb

FOTBOLL

Någonting är sjukt i Manchester.

United vill sälja David Beckham till Barcelona men Spice Boy vill inte bli såld.

Jag förstår honom - men jag begriper inte ett skvatt av Uniteds agerande.

Jag har aldrig funderat över att köpa fotbollsaktier. Främst därför att "mina" klubbar är så långt ner i seriesystemen att de aldrig kommer att bli aktuella för börsen. Man köper fotbollsaktier för hip-faktorn det innebär att äga en del av sina favoriter och inte av vinstintresse.

Undantaget har varit Manchester United som mestadels varit en lysande affär. Ägde jag United-aktier i dag skulle jag sälja fortare än klubben hinner tvinga iväg sin själ i form av David Beckham till Spanien.

Det sägs att United ska få 385 miljoner kronor för Beckham.

So what?

Är guldkalven Manchester United plötsligt så på dekis att man säljer ut sitt främsta varumärke för en summa man hade skrattat åt för ett år sen?

Är United-direktörerna verkligen villiga att riskera att den viktiga asiatiska tv-marknaden förloras till katalanska Barça genom att ta parti för managern Alex Ferguson?

Ferguson en man för laget?

En tvist som ingen ens vet om den verkligen existerar.

Är Ferguson så jäkla träffsäker när han sparkar på skor att han siktar och träffar en "fiende" mitt i pannan borde kanske gubben själv spela i sitt lag.

Jag tror inte på konfliktteorin. Speciellt inte som Ferguson väl är på väg att sluta? Han jobbar vad jag vet redan på övertid.

Nej, det finns andra ekonomiska krafter som styr det spel vi nu ser.

Manchester United måste ha gjort bedömningen att det numera enbart är individen David Beckham som tjänar riktigt mycket pengar på att han spelar i klubben.

David Beckham i kraft av sin skicklighet som fotbollsspelare, sitt utseende och sitt glamorösa äktenskap med en av Storbritanniens mest kända kvinnor är en penningmagnet. Han är i världens absoluta idrottsliga toppskikt med inkomster strax under en miljard kronor per år.

För Beckham finns inget att vinna på en flytt annat än ett vardagsliv i bättre väder.

United riskerar däremot att förlora en hel del. Barcelonas segertippade presidentkandidat Joan Laporta vill med ett spektakulärt köp inte enbart säkra sin åtråvärda post utan ser dessutom en möjlighet till marknadsandelar på den mest attraktiva av alla kontinenter.

I Asien är David Beckham populärare än alla andra fotbollsspelare tillsammans. Buddistiska munkar har byggt statyer av honom i sina tempel. Säg att fem miljoner asiater - vilket är lågt räknat - betalar 50 kronor var för en betala-för-titten-sändning. En kvarts miljard brutto per match. Ta fram miniräknaren och se om den klarar alla nollor det innebär för en liga med 38 omgångar.

Stjärnan kan tvingas flytta

Vill United sälja David Beckham betyder det att klubben har förlorat förhandlingskampen mot hans agenter. Han är inte längre en intäkt utan snarare en ekonomisk belastning.

Det betyder i så fall också att Manchester United kan vara ett megaluftslott av ett format där Helsingborgs IF inte ens skulle vara en av den känsligaste vindmätaren mätbar bris.

I NHL tradas spelare till nya klubbar över en natt. Det har skett inom fotbollen också men aldrig förr har en superstjärna tvingats att flytta mot sin vilja.

Driver United igenom den här affären tror jag att det på sikt blir väldigt negativt för Europas klubbar.

Vi har redan sett effekterna av Bosmandomen som säkrade medelmåttornas inkomster. Riskerar superstjärnorna livegenskap kan vi ge oss fan på att deras välbetalda stjärnadvokater kommer att hitta de juridiska spetsfundigheter som krävs för att krossa idrottens redan bräckliga självstyre för gott.

Stefan Alfelt