”Jag tror och hoppas att Real Madrid vinner ligan”

Två Real-lag gör upp om titeln – Agne Simonsson har spelat i båda

FOTBOLL

Real Madrid och Real Sociedad är lagen som gör upp om spanska ligatiteln.

På 60-talet slogs de om en annan dyrgrip – dåtidens svenske stjärnforward Agne Simonsson.

Foto: ANETTE FRIBERG/BLR-FOTOGRAFERNA
Två omgångar återstår i den spanska ligan. Real Sociedad och Real Madrid gör upp om guldet. Agne Simonsson har spelat i båda klubbarna och tror att Madridklubben tar hem titeln i år. ”

Agne Simonsson har hunnit bli 68 år och dagens generation fotbollsfans vet kanske inte att göteborgaren med de lätta, trippande stegen och den fantastiska blicken på 60-talet representerade både Real Madrid och Real Sociedad.

– Jag har fantastiska minnen från åren i Spanien. Men jag vet inte om jag skulle orkat med det i dag. Nu är det sånt väldigt ståhej runt fotbollen och stort tryck på spelarna. Det är bara ligaguld som räknas, säger Agne.

Trots att Agne närmar sig 70-strecket har han hälsan med sig.

– Nästan matchvikt, säger han med ett skratt.

Efter succén i Sverige-VM 1958 där Agne sköt tre mål – bland annat ett i finalen mot Brasilien – lämnade han svenska mästarna Örgryte och flyttade till Spanien.

Men att slå sig in i Real Madrid, på den tiden världens bästa lag, var inte lätt. Efter ett år och bara tre ligamatcher blev Agne utlånad till Real Sociedad.

– Oj, vilken konkurrens det var om platserna, minns han tiden i Madrid.

– Vi var 22 man i truppen, 16 landslagsmän och åtta utlänningar. Och på den tiden fick man bara ha tre icke-spanjorer på plan?

Som centerforward konkurrerade Agne dessutom med legenden Alfredo di Stefano, en av världens bäste fotbollsspelare genom tiderna, enligt de som var med då.

– Di Stefano är den bäste jag nånsin stött på, menar Agne.

”Jag borde gjort fler mål”

I bottenlaget Sociedad gick det bättre. Tack vare Agnes åtta ligamål räddade baskerna kontraktet.

– Fast jag borde gjort fler mål, säger han självkritiskt 40 år senare.

Säsongen därpå var Agne tillbaka i Madrid men hamnade återigen på bänken. Han minns ändå tiden med glädje:

– Real Madrids huvudsakliga inkomstkälla var att åka runt och spela uppvisningsmatcher. Klubben fick 200 000 kronor per match. Mycket pengar med den tidens penningvärde.

– Jag spelade alltså en hel del uppvisningsmatcher och minns särskilt en på Maracana-stadion i Brasilien. Vi mötte Vasco da Gama och det sades att det var 175 000 på läktaren.

– Matchen började klockan elva på kvällen och var slut halv ett. Ändå var det 45 grader varmt. Och vilket liv det var på läktaren, raketerna smällde i ett. Ett fantastiskt minne, säger Agne.

Bra koll på spanska ligan

I dag har han ingen kontakt med sin ungdoms klubbar.

– Jag träffade Puskas när han var i Stockholm 1999. Men de som var med på min tid är gamla och sysslar med annat. Precis som jag, säger Agne som drygar ut pensionen som ”frilansande fastighetsmäklare” och inte längre är involverad inom fotbollen.

Däremot följer han spanska ligan med stort intresse framför tv:n hemma i Björkekärr i Göteborg, där han bott sedan 60-talet.

Agne är väl insatt i den dramatiska upplösningen.

– La Real, som Sociedad kallas, är ju en väldig överraskning. De verkar svåra att möta, är bra på att stänga ytor men samtidigt starka offensivt. Juggen på topp, Kovacecvic, har så fint skott. Och deras defensiva spelare, López och Iraola, har varit kolossalt bra.

Men när det kommer till kritan klappar Agnes hjärta ändå för Real Madrid.

– Jag både tror och hoppas på Real Madrid, säger han. Det är ju världens bästa lag. Vinner de inte är det på grund av det tuffa spelprogrammet. Alla ligor är slut men i Spanien håller de på fortfarande.

– Ronaldo har varit bra tillsammans med den underskattade Raul, medan Zidane varit ojämn och Hierro börjar bli ringrostig. Till nästa säsong behövs nya mittbackar!

Agne tippar slutstriden i spanska ligan

Robert Laul