Dragkampen om David Beckham

Berättelsen om hur Sir Alex förnedrade sin egen favorit - och hur fotbollen fick en egen dokusåpa

FOTBOLL

Var spelar David Beckham nästa säsong? Det har varit den stora frågan inom fotbollsvärlden de senaste månaderna. Varför, när Beckham själv säger att han aldrig har velat lämna Manchester United, har han hamnat mitt i en dragkamp mellan Europas stora klubbar?

Sportbladet reder ut vilka som medverkar och vad som har skett i den ryktesspäckade såpan om David Beckham.

Foto: ap
Vi som drar i Becks Svennis Har sagt att han aldrig skulle sälja Beckham. Sir Alex Ferguson United-managern kan tänka sig att sälja Beckham. Victoria Beckham Tillsammans med de två sönerna är hon en starkt bidragande orsak till var David kommer spela. Joan LaportaBarcelonas nye president har lovat att värva Beckham till klubben. Florentino PérezPresident i Real Madrid. En av de hetaste kandidaterna att gå segrande ur kampen om Beckham.

Förlusten mot Arsenal var mer än Sir Alex Ferguson kunde ta. En oskyldig fotbollssko, som låg på golvet i omklädningsrummet, hann inte undan utan fick ta en stor dos av United-tränarens vrede.

David Beckhams vänstra ögonbryn fick ta resten.

Dojan åstadkom inte bara ett blodutsöndrande jack. Det var droppen som fick världens kändaste fotbollsspelare att för första gången hugga tillbaks. Lagkamraterna fick hålla tillbaka en vansinnig Beckham för att denne inte skulle gå till motattack men de kunde inte stoppa spottloskan som var ämnad åt den skotske managern.

Incidenten nådde media dagen därpå då Beckham villigt lät sig fotograferas så att stygnen och det torkade blodet syntes mer än väl genom det genomskinliga plåstret över hans ögonbryn. Det var bara en av många fnurror på tråden som har kantat Fergusons och Beckhams tio år långa förhållande.

Men för första gången hittar de inte tillbaka till varandra.

De var som far och son

Londonfödde Beckham kom till Manchester United som tonåring och har spelat under Ferguson sen 1993. Båda parter har beskrivit relationen som liknande den en far har med sin son. Beckham har aldrig sagt ett ont ord om sin manager och när Ferguson meddelade att han skulle gå i pension för två år sen klargjorde Beckham att det skulle kännas "som om han förlorade en familjemedlem".

Ferguson ångrade sitt beslut, stannade kvar i United och såg sin "fotbolls-son" gå från hjälte till ikon i sitt hemland tack vare ett landskampsmål i oktober 2001. Kaptenen skruvade in 2-2 i VM-kvalmatchen mot Grekland i den 93 minuten på Old Trafford och England var klart för slutspelet i Sydkorea/Japan.

Nationen var i extas.

Endast en person gnällde - Alex Ferguson.

- Media har som vanligt gått för långt. Ni bryr er inte ett skit om oss. Det handlar bara om att sälja tidningar för er. Ni behöver inte samla ihop skärvorna, ta ut ett lag och ta ner spelarna på jorden igen.

Han petade Beckham i nästa United-match. Och fortsatte peta honom under tre månaders tid. När säsongen var slut hade klubben inte vunnit en enda titel.

Fotbollsspelaren Beckhams onde tvilling, i Fergusons ögon, hade växt sig för stark.

Tvillingen som utgörs av Kändisen Beckham. Modellen Beckham. Victoria Beckhams Beckham.

John Carlin på The Observer menar att den dagen Beckham gjorde målet mot Grekland blev hans berömmelse och rykte större än Fergusons. "Sonen hade överträffat fadern. Och som Freud påpekar, så går inte detta hem hos alla fäder".

Trots bittra försök har inte Ferguson lyckats ta död på kändisen Beckham. Det är därför spelaren Beckham är på väg från Manchester.

Till Real Madrid?

"Det är helt uteslutet..."

Redan i mars började rykten om en Madrid-flytt för Beckham efter att klubbens sportchef Jorge Valdano sagt att engelsmannen skulle bli klubbens "nästa stora projekt".

- Det är helt uteslutet. Det finns inte en chans att vi skulle sälja honom, sa Ferguson då.

Men några dagar senare frågade Beckham Uniteds spanske målvakt Ricardo om kvaliteten på skolor i Madrid. När Real Madrid sedan förödmjukade United i den första Champions League-kvarten var Beckham osynlig.

Fyra dagar senare skrev Mail on Sunday att Beckham var klar för Real. Huvudpersonen själv förnekade inte att en flytt tilltalade honom.

- Som jag alltid har sagt, man ska aldrig säga aldrig. Man vill alltid spela i det bästa laget och med de bästa spelarna, sa han till Time magazine.

När Beckham petades från startelvan i returmötet på Old Trafford tog ryktena fart igen. Han byttes in och gjorde två mål men det räckte inte. Uniteds europaäventyr tog ändå slut för den här säsongen.

Enligt tyska tidningen Sport Bild ska Beckham ha kommit överens med Madrid om en övergång före matchen. Det var därför han petades.

Flera tidningar skrev att Beckham ringde sin agent Tony Stephens direkt efter matchen och träffade honom, tillsammans med Victoria, fyrtio minuter senare för att diskutera ett klubbyte.

När ryktesspridningen fortsatte kände sig Madrid tvungna att göra ett uttalande. Den 29 april gick klubben ut med ett pressmeddelande där man förnekade allt intresse i Beckham.

- Aldrig, aldrig, aldrig. Ingen i Real har någonsin pratat om Beckham och jag vill inte börja med det nu heller, sa Madrids president Florentino Pérez till BBC.

När United spelat sin sista hemmamatch för säsongen gick han inte på Uniteds segerfest utan åt middag med Victoria i London i stället.

Ville inte ha honom i laget

Dagen efter tog såpan en tvärvändning.

Manchester Uniteds verkställande direktör, Peter Kenyon, sa i radio att han var säker på att Beckham skulle spela för klubben även nästa säsong.

För första gången bröt huvudpersonen tystnaden.

- Det har varit mycket i medierna om mig och min framtid, men jag kan ärligt säga att varken jag eller mina rådgivare har varit i kontakt med Real Madrid, eller någon annan klubb. Jag vill stanna i United, sa han till Manchester Evening News.

Enligt den spanska tidningen AS, som står väldigt nära Real Madrid, är det vid den här tidpunkten som Alex Ferguson stampar in på Peter Kenyons kontor. Budskapet är enkelt: när laget presenteras i juli så vill Ferguson inte att David Beckham ska finnas med.

I en vänskapsmatch i Sydafrika den 22 maj skadade Beckham handen så illa att han missade EM-kvalmatchen mot Slovakien. Han åkte med familjen till USA i stället på reklamuppdrag. Då släppte helvetet loss i Europa.

Det har inte slutat än.

De hungriga storklubbarna slåss om hans tjänster. Milan och Inter har blandat sig in i leken. Beckham blir till en bricka i det politiska maktspelet i Barcelona. Presidentkandidaten Joan Laporta bekräftar att han presenterat ett förslag för United om att köpa deras stora stjärna, om han vinner det stundande valet. Två dagar senare är parterna överens. Priset ligger på 320 miljoner kronor.

Men Beckham vill inte till Barcelona.

Han vill stanna i United.

Han vill till ...Madrid?

"En ikon i fotbollsvärlden"

Trots att Florentino Pérez tydligt förnekat allt intresse för Beckham fem veckor tidigare är det just Madrid som i spansk media pekas ut som engelsmannens nästa hem.

Man ska inte låta sig luras av Pérezs ord - han förnekade ju allt intresse i Zidane och Ronaldo också. Han lovade, likt Laporta i Barcelona, att värva världens bäste spelare, Figo, till Madrid om han vann presidentvalet för tre år sen. Han lovade att värva Zidane och Ronaldo. Pérez får som han vill.

Nu vill han ha David Beckham. Speciellt eftersom Barcelona vill ha honom.

Florentino Pérez älskar alla nyanser av Beckham, lika mycket som Ferguson hatar dem.

- Det finns ikoner i fotbollsvärlden och Beckham är en av dem. Vi har Ronaldo, vi har Zidane med sina arabiska led, vi har argentinska spelare, spanska också. I allmänhet så respresenterar vi allt som är latinskt. Det finns mycket av syd i Madrid. Och Beckham är nord, sa Valdano i tv.

Och beskrev den stora anledningen till vad Beckham kan tillföra den redan stjärnspäckade truppen.

Hans namn skulle sprida varumärket Real Madrid till marknaden i den engelskspråkiga världen och till Beckham-tokiga Asien.

Men en fråga kvarstår. Vad vill Beckham själv? Igår skrev News of the World att Beckham hellre slutar spela fotboll än tvingas i väg från sitt älskade United. Enligt The Mirror ringde han från USA till sin rådgivare och förbundskapten Sven-Göran Eriksson och frågade, med gråten i halsen, om han skulle mista sin landslagsplats om han vägrade flytta från Manchester. Skulle Svennis låta honom spela när Ferguson "begravde" honom i reservlaget som straff?

I Spanien upprepas datumet 23 juni gång på gång i spaltmeterna som handlar om Beckham. Då, när ligan är färdigspelad, ska han möta Pérez.

Då kan dokusåpan om David Beckham få ett lyckligt slut.

Turer och rykten under året

Johanna Garå