Madrid: Becks gör oss bättre

Realbossen: Beckham är en fotbollskonstnär

FOTBOLL

David Beckham ska spela i Real Madrid - nu återstår bara en stor fråga:

VAR ska han spela?

- Beckham är en fotbollsspelare i exil. Han borde spela i mitten, säger Real Madrids vd Jorge Valdano.

Foto: NOTIMEX
nöjd vd Reals starke man, Jorge Valdano, vill se David Beckham i en central position i Madrid.

Valdano - ex-världsmästaren, mästartränaren och skribenten som fotbollsjournalisten Simon Kuper en gång beskrivit som "Geoff Hurst, Arsène Wenger och Hugh McIlvanney i en person och klädd i Hugo Boss" - fällde uttalandet för en vecka sedan, mitt under pågående förhandling.

Var det sanning?

Eller bara ett sätt att locka Beckham att skriva på?

Tränaren Vicente Del Bosque är en trygg lagpappa, och om han nu blir kvar nästa säsong (det har spekulerats flitigt i motsatsen) så får Beckham en tränare som är en spelarnas tränare.

Ska föra spelet

Hans filosofi är bedövande i all sin enkelhet:

- Real Madrid har alltid haft en stil som baseras på att föra spelet. Sett på det sättet är inte laget frukten av en tränares vilja, utan helt och hållet en spegelbild av vad spelarna gör med den, har Del Bosque sagt till France Football.

De tidigare affärerna som Real Madrid-presidenten Florentino Pérez gjort (Zidane, Ronaldo) visar att det är annat än taktiska behov som styr truppens sammansättning, och Del Bosque är en tränare som finner sig i det.

Han har funnits i klubben i 30 år, och ifrågasätter inte den väg som trojkan Butragueño-Pérez-Valdano slagit fast. Beckham är bra för Real Madrid, Beckham kommer att få spela.

"En underbar målning"

Frågan är var.

- Rätt spelat är fotboll som konst, en underbar målning eller ett vackert musikstycke. Beckham är en fotbollskonstnär. Han har det bästa tillslaget på bollen som finns, har Valdano sagt.

Det är vackert, men inte särskilt konkret.

Med större konkretion finns det två platser som kan bli aktuella för David Beckham i Del Bosques lagbygge:

Till höger på mittfältet.

Det ryktas att Luis Figo är på väg att lämna klubben, om han är kvar kan Del Bosque välja mellan dem. Figo är en skickligare spelare tekniskt, han har två bra fötter (Beckham en) och är överlägsen engelsmannen som dribbler.

Beckham har nu för tiden en större löpkapacitet än Figo, och så har han sina fenomenala inlägg som argument för en plats på portugisens bekostnad. Kantrollen i Madrid är dessutom friare än i Manchester United.

Centralt på mittfältet.

I år finns det en plats det har varit ordentlig omsättning på i Madrid - den bredvid fransmannen Claude Makelele. Makelele är den opretentiösa oljan i ett glänsande lagmaskineri, samvetet som ger de offensiva artisterna deras frihet.

Spelar brevid Makelele?

Makelele är superb defensivt, och en Beckham i absolut toppform skulle få utrymme för att följa med och fördela i offensiven, samtidigt som han skulle kunna komma i andravågen med läge för att avsluta med sin superba högerfot.

Vicente del Bosque verkar vara på det klara med att det är en verklig förstärkning han fått.

- Beckham är en komplett mittfältare, en fantastisk spelare.

- Han är en lirare som kan spela var som helst på mittfältet, säger Reals tränare.

Den senaste säsongen har brassen Flávio Conceição, argentinaren Esteban Cambiasso och madrileñon Guti turats om på den andra centrala rollen på Real Madrids mittfält.

Mycket talar för att de får ge sig i höst.

När David Beckham hittat sin plats.

Så ska Real spela med Beckham

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM