Sportbladets Lars Nylin: Visst känns en superliga inbjudande

FOTBOLL

Från Bröndby i västra Köpenhamn över Råsunda till Lerkendal i Trondheim.

Mönstret är detsamma. Fullsatta arenor. Fotbollsfeber. Men några få lag per land regerar. Kanske det är dags att damma av den gamla idén om en Nordisk Superliga?

Foto: scanpix
Hjalte Nörregaard avgjorde för FC Köpenhamn mot Bröndby i går. Blir det jubel i en Nordisk Superliga?

Exakt samma procedur som förra året. Och året innan.

Då domaren Claus Bo Larsen i går kväll blåste igång den danska seriefinalen Bröndby–FC Köpenhamn var utgångsläget en häpnadsväckande imitation av de närmast föregående säsongsavsluten.

De två Köpenhamnslagen har tre år i rad varit oskiljaktiga.

Publikfest – inte förvånande

Med två omgångar kvar stod Michael Laudrups Bröndby på 56 poäng. Hans Backes FC Köpenhamn låg en ynka pinne efter. Seger för det gulblå laget från västra Köpenhamn skulle alltså avgöra SAS-ligan.

2001 vann Köpenhamn en direkt avgörande match i sista omgången med 3–1.

Förra året slutade motsvarande match i spurten 1–1, vilket räckte för Bröndbyguld. Och så nu denna högdramatiska upplösning i går.

Det är knappast förvånande att Bröndby Stadions 31 508 platser såldes slut på några få timmar. 30 000 av dessa lämnade arenan besvikna. Gladare är alla neutrala betraktare som nu får strid in till målsnöret även detta år.

31 500 på en i princip direkt avgörande final i Danmark. Kanske 43 000 på Parken till helgen. Häromveckan 35 200 på Råsunda vid det sanslösa derbyt AIK–Djurgården. Över 40 000 på Göteborgsderbyt.

Säsongssnitt runt 20 000 för såväl AIK som FC Köpenhamn. Strax därunder för Rosenborg, IFK Göteborg och Malmö.

Det är just nu klart saliga dagar för de tre stora Nordiska förstadivisionerna.

Rosenborg undantaget är det evigheter sedan ett nordiskt lag visade internationella framfötter. Ändå är publikintresset smått explosivt i ett dussintal skandinaviska städer. Här och där är också den sportsliga satsningen ytterts ambitiös. I synnerhet i Trondheim, Köpenhamn, Stockholm.

Men fläckvis även i Malmö och Oslo.

Nordisk liga mer motiverad

Det blir i det här läget klart inbjudande att fantisera om en all-Nordisk superliga.

Om Glasgow-lagen kan drömma om att hamna i Premier League är ju tanken inte helt magstark.

En nordisk liga skulle helt klart vara mer motiverad än den flummiga ”Atlantic-ligan” som diverse Holländska och Skotska storklubbar gick i bräschen för häromåret. Med 24 miljoner Nordiska invånare skulle Superligan lätt bli en av Europas tio mest prestigefyllda.

Bara en sån sak.

Listan härintill tar naturligtvis utgångspunkt i sportslig kompetens. Såväl just nu som några år tillbaka i tiden. Men vi har också låtit publikintresset väga tungt, liksom skådeplatserna, arenorna. I bakgrunden finns naturligtvis också klubbarnas organisation och marknadsstatus.

Ingen behöver osäkra sitt mejl-program för att ens eget favoritlag fattas. De är inte bortglömda.

Men det går faktiskt bara att göra EN tabell över den ytterst hypotetiska Nordiska Superligan. Först när ligan avgörs på riktigt vet vi om du eller vi hade rätt.

Nordiska superligan – sluttabell

Lars Nylin tippar en nordisk superliga – längre ned på sidan.

Lars Nylin