”Belgrad är ett ställe man inte vill åka till”

Hammarbyare misshandlades - nu väntar helvetet för Djurgården

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Partizan Belgrads fans har en historia med mycket bråk och kravaller. Det fick Hammarbys fans uppleva förra året då fyra personer hamnade på sjukhuset i Belgrad.
FOTBOLL

Bråk, slagsmål och kravaller.

Partizan Belgrads supportrar är ökända.

Fyra svenskar misshandlades så svårt att de fick föras till sjukhus när Hammarby mötte laget i fjol.

Den 30 juli möter Djurgården Partizan Belgrad i Champions League-kvalet.

Hammarbys möte med mästarlaget höll på att sluta i en tragedi.

Fyra hamnade på sjukhus

Ett 50-tal hammarbysupportrar kom till Partizan Stadium fem timmar före avspark. Arrangörerna ville att de skulle gå in, men de var hungriga och gick en sväng för att äta.

Svenskarna hade inte hunnit långt när ett gäng i Partizans färger dök upp och började kasta gatstenar och flaskor mot dem.

Hammarbyarna började springa. Fyra av dem träffades så illa att de behövde sjukvård. En misshandlades så svårt att vänsterbenet krossades och ett jack i huvudet fick sys med ett dussintal stygn.

Åker hem efter matchen

- Det är inte ett ställe man vill åka till. Men vi får ta erfarenhet från våra kamrater på Söder. Om de hade stannat på arenan hade det inte hänt. Vi kommer bara att titta på matchen och åka hem, säger Järnkaminernas ordförande Mats Jonsson.

Banden mellan politik och idrott är starka i Serbien/Montenegro. Partizan Belgrad är kända för att sympatisera med ex-diktatorn Slobodan Milosevic.

Under matchen mot Hammarby var det oroligt. Polisen fick bilda en mur runt svenskarna. Efter matchen tvingades de stanna i timmar innan de kunde slussas ut.

"Vi ska vara samlade"

En polisman misshandlades så svårt utanför stadion att han måste återupplivas på sjukhus.

- De sköt raketer mot hammarbyfansen på läktarna. Det är allvarligt. Men det är inget som avhåller oss från att åka. Vi ska vara samlade hela tiden och ha god kontakt med lokalpolisen för att göra resan så säker som möjligt, säger Mats Jonsson.

Partizans fans ofta inblandade i bråk

Jill Sjölund