”Djurgården är väl defensivt?”

Liten koll - men Partizan Belgrads tränare Lothar Matthäus lovar till Sportbladet: Vi ska vara väl förberedda inför matcherna

FOTBOLL

Djurgården lottades mot Partizan Belgrad i Champions League-kvalet.

Dif-tränaren Zoran Lukic har bra koll på motståndet.

Kollegan i Partizan Belgrad, gamle storspelaren Lothar Matthäus, är inte lika välinformerad.

- Djurgården? De spelar väl som alla andra svenska lag, välorganiserat och defensivt? säger han till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Förre storspelaren Lothar Matthäus är tränare i Partizan Belgrad - Djurgårdens motståndare i Champions League-kvalet. "Djurgården har flera bra spelare", säger han till Sportbladet. Men särskilt stor koll på laget hade han inte - än.

Fotbollslegenden och förre lagkaptenen i tyska landslaget tog i vintras över som tränare för Partizan Belgrad.

Det blev succé direkt.

I våras säkrade Partizan sin andra raka ligatitel, hela 19 poäng före tvåan Crvena Beograd. För andra året i rad ställs de mot ett svenskt lag i Champions League-kvalet. Sportbladet ringde upp Lothar Matthäus och bad om hans syn på lottningen.

- Det är ingen bra lottning för oss och det är ingen bra lottning för Djurgården eftersom det är två bra lag som båda vill gå vidare. Vi står inför en svår uppgift och jag måste förbereda mina spelare väl.

"Vi ska åka till Sverige"

- Vi har stor respekt för Djurgården men det bör Djurgården ha för oss också, säger Lothar Matthäus, 43.

Ett diplomatiskt uttalande, ska det visa sig. När Sportbladet frågar Matthäus vad han egentligen vet om Djurgården hamnar han på djupt vatten.

- Jag känner inte till så mycket. Men svenska lag är alltid välorganiserade och starka defensivt.

En beskrivning som inte passar särskilt bra på offensiva Djurgården och deras 4-3-3-uppställning.

Matthäus tillägger dock snabbt:

- Vi ska få hit videokasssetter på deras matcher och åka till Sverige för att bilda oss en bra uppfattning. Vi kommer att vara väl förberedda.

Men en sak har Matthäus i alla fall stenkoll på:

- Jodå, jag vet vem Kim Kellstroom är. Vi måste se upp med honom. Samtidigt gör en spelare inget lag och Djurgaarden har fler duktiga spelare.

Kollegan i Djurgården, Zoran Lukic, var för tjugo år sedan aktiv i Sarajevo FC i det som då var jugoslaviska ligan.

Han vet hur det känns att spela på ett fullsatt Partizan Stadion (32 710 åskådare) i Belgrad där första mötet preliminärt spelas 30 juli.

"En tuff match för oss"

- Jag har bra kontakter i Belgrad, känner bland annat Partizans klubbdirektör, så vi ska nog skaffa oss en bra bild av laget tills dess, säger Zoran.

Har du redan nu koll på hur de spelar?

- Korta passningar, stort bollinnehav och mycket rörelse. Ett mycket bra lag och en tuff match för oss. Det gäller att vi är aggressiva och pressar de ur balans.

Ärligt talat, är det en mardrömslottning?

- Jag säger så här; det var absolut inte det lag vi önskade oss. Samtidigt, när vi diskuterade eventuella motståndare, var Partizan ett lag vi tyckte att vi hade chans att vinna över. Jag tror de kan passa oss bra med sitt kortpassningsspel. Vi är sämre mot fysiska lag.

Säger Zoran Lukic och kan inte låta bli att lite kaxigt tillägga:

- Det är en chans för oss att visa att svensk fotboll inte är så långt efter. Det är en utmaning att försöka klara det Hammarby misslyckades med!

Så spelas kvalet till Champions League

Mer fakta om Partizan Belgrad och kvalet till Champions League – längre ned på sidan.

Robert Laul