Real losers

Hierro och Del Bosque sparkades efter ligaguldet

1 av 2 | Foto: AP
Real Madrids mittbacksveteran Fernando Hierro firade i går ligaguldet med lagkompisar och fans. Samma dag fick han beskedet att hans tid som spelare i klubben var över.
FOTBOLL

I söndags höjde Vicente del Bosque och Fernando Hierro ligapokalen på Bernabéu.

I går tvingades tränaren och lagkaptenen bort från sitt älskade Real Madrid.

- Det har inte varit en lätt dag, säger sportchefen Jorge Valdano.

I går kom bekräftelsen på varför spelarna i Real Madrid inte kom ut på för ett andra ärevarv efter ligaguldet i söndags kväll hemma på Santiago Bernabéu.

Spelarnas beslut att stanna kvar i omklädningsrummet mitt under hyllningarna uppfattades tidigt som en markering mot det besked de befarade: att deras älskade tränare under fyra år inte skulle få förnyat kontrakt.

I går kom bekräftelsen på spelarnas farhågor: Vicente del Bosque tvingas lämna efter två Champions League-segrar, två ligatitlar, en seger i respektive Supercupen, spanska Supercupen och Interkontinentalcupen på sina fyra år som tränare.

"Jag är stolt"

- Jag är inte besviken, utan stolt över allt jag lämnar efter mig och över allt jag tar med mig in i framtiden, säger Del Bosque, som varit klubben trogen i 30 år.

Inte heller lagkaptenen och trotjänaren Fernando Hierro, den 35-årige backen med 14 år i klubben, får nytt kontrakt.

- Det har inte varit en lätt dag. Två personer som varit klubbens fanbärare försvinner. Men vi tror att det är dags för en riktningsförändring innan saker och ting börjar stagnera i klubben. Det är bättre att förändra efter en succé snarare än att vänta på att saker ska gå fel, säger klubbens sportchef Jorge Valdano.

Del Bosque är mycket uppskattad för sin lågmäldhet, klubblojalitet och sin förmåga att få ihop alla inköpta "galácticos" (Figo, Zidane, Ronaldo med flera) som till ett lag.

"En perfekt coach"

Spelarna har flera gånger de senaste veckorna uttryckt hur gärna de ville ha kvar Del Bosque.

- Jag tycker han är den perfekte coachen för Real, sa till exempel Zidane för några dagar sedan.

Styrelsen i Madrid erbjuder Del Bosque en plats i klubbens tekniska kommitté.

Men Del Bosque tänker inte anta erbjudandet.

- Jag vill inte vara en skugga för Reals framtida tränare.

I stället vill han fortätta vara tränare.

- Men aldrig i Barcelona eller Atletico Madrid, lovar Del Bosque.

Enligt rapporter från Spanien är nu Manchester Uniteds assisterande manager Carlos Queiroz den hetaste efterträdaren till Del Bosque.

Portugisen Queiroz var mannen som upptäckte Luis Figo och till hans fördel talar också att han hjälper David Beckham att komma tillrätta i sin nya klubb.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM