”Kejsaren” har avgått

Beckenbauer slutar i Bayern

FOTBOLL

Bayern München mister sin president.

Efter nio år på posten har Franz Beckenbauer tröttnat.

Istället ska han tjäna miljoner som expertkommentator åt en stor tysk TV-kanal.

1994 tog Franz Beckenbauer över som president för Tysklands mest framgångsrika fotbollsförening. Bayern München har blivit tyska mästare 18 gånger, sex sedan 1994.

Inte omval

Men efter årets seger i det tyska mästerskapet lämnar han nu klubben och ställer inte upp till omval i november.

– Jag har tröttnat lite på den här tjänsten och det är inte lika roligt längre, säger den nu 57-årige Franz Beckenbauer till sport1.

Tvist

I tysk media ryktas det om att en av orsakerna till avhoppet är meningsskiljaktigheterna mellan honom, styrelseordföranden Karl-Heinz Rummenigge och managern Uli Hoeness. En annan orsak är tidsbristen. Franz Beckenbauer är även president för den tyska VM-organisationen inför mästerskapen på hemmaplan 2006 och ska dessutom bli pappa igen under hösten.

– Den tid som uppdraget för VM tar måste jag hitta någonstans. Den finns inte nu.

Han är även mycket nära ett arbete som expertkommentator hos den tyska tv-kanalen ZDF. Enligt ”Süddeutsche Zeitung” är parterna näst intill överens om ett kontrakt på fyra år, från 2003 till och med 2007. Totalt ska det ge Franz Beckenbauer närmare sex miljoner kronor, ungefär en och en halv miljon kronor per år.

Landskamper

I kontraktet ingår att han ska kommentera landslagets alla matcher, EM 2004 och VM 2006, samt matcher i den tyska cupen.

Vem som ska ta över som president i Bayern München är i nuläget mycket osäkert. Tidigast 2006 kan managern Uli Hoeness ta över. Då löper hans kontrakt ut och hans position ska troligen tas över av mästarmålvakten Oliver Kahn.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM