Ljungberg gör rätt som inte skriver på för Inter

FOTBOLL

ROM

Fredrik Ljungberg nobbade Inter och det gjorde han nog rätt i. Ett av Italiens mest kända sportmagasin konstaterar att en av de få saker man kan ta för givet här i livet, är att Inter INTE kommer att vinna någon viktig turnering ännu på länge.

Det är ett ganska sarkastiskt uttalande om ett lag som trots allt kom tvåa i ligan och till semifinal i Champions League under den nyss avslutade säsongen.

Det märkliga är att Inter har alla kort på hand för att vinna.

De får bara inte till det.

Det är något med Inters klubbkultur som står i vägen för de riktigt stora framgångarna. Oavsett tränare, spelare och taktiskt upplägg, har Inter varit smärtsamt nära, men ändå aldrig nått ändå fram och vunnit ligan på 14 år. Den senaste större framgången var segern i UEFA-cupfinalen mot Lazio i Paris 1998. Men UEFA-cupen är, som en klok kollega konstaterat, mycket väsen om vilket lag som är sextonde bäst i Europa. Och det är inte tillräckligt för en klubb med Inters spelarpark och ambitioner.

Inter saknar karisma

Denna förbannelse som vilar över Inter är naturligtvis välkänd bland spelare och agenter i den internationella fotbollseliten. Så länge klubben erbjöd de högsta lönerna i branschen, var det många stjärnor som ändå tyckte det var värt försöket. (En av dem var Ronaldo, som dock smittades av Inter-sjukan, skadades, var med om att förlora en ligaseger på sista matchdagen och fick nog.)

I år finns det för ovanlighetens skull också en gräns för hur mycket Inters ägare Massimo Moratti anser sig kunna spendera på nya spelarköp. Det gör Inter till ett betydligt mindre attraktivt alternativ för några av de riktigt eftertraktade spelare som tränaren Hector Cuper anser sig behöva. Trots alla sina stjärnor, saknar Inter karisma.

Efter missräkningen med Ljungberg, har Cuper därför hittills fått nöja sig med Chievos 27-årige brasilianare Luciano, tidigare känd som Eriberto.

Åtminstone påstår sportbibeln La Gazzetta att affären är i hamn, om än icke offentliggjord.

Sanningen är att de ekonomiska omständigheterna kommer att tvinga Cuper att rätta mun efter matsäck och inspirera spelare som Luciano och den unga anfallaren Oba Oba Martins till storverk. Det kan ju för övrigt vara på tiden att arkivera den tidigare strategi att bara köpa det bästa och dyraste som varit tillgängligt på marknaden. Vad ska det tjäna till, om det ändå inte ger något resultat?

Och stjärnorna finns ju där redan. Christian Vieri är frisk från sin skada och enligt uppgift sugen på revansch. Hoppas det inte kommer ett lockande anbud från någon annan stor klubb, för om Inter förlorar Vieri, är katastrofen ett faktum. Vieri är den enda spelare som laget absolut inte kan vara utan. Det var för övrigt när han skadade sig i våras, som det började barka utför.

Vieri och Crespo saknar bra yttermittfältare

Även Hernan Crespo peppar upp sig inför den nya säsongen. På pappret utgör argentinaren och Vieri ligans bästa anfall. Pålitligare än Milans Pippo Inzaghi och Schevchenko och en starkare kombination än Juventus Alex Del Piero och Davide Trezeguet.

Men hittills har Vieri och Crespo saknat fullvärdiga yttermittfältare som matat dem med bollar framför målet. Kanske är Luciano den felande länken. Förhandlingar pågår även med Ajax:s Andy Van der Meyde, men Moratti vill pruta. Så länge han inte kan sälja sina egna spelare (eftersom de är för dyra), kan han inte heller köpa andra spelare (eftersom pengarna inte räcker).

Det är alltså fortfarande ovisst hur det egentligen kommer att gå med Inters förstärkning. Risken är att den uteblir. Moratti lägger skulden för de uteblivna resultaten på Cuper som får sparken. Inter börjar om på nytt, som klubben nästan alltid gjort, i hopp om att en ny tränare ska lösa alla problem som en sorts gudomlig gubben i lådan.

Där skulle jag inte vilja vara, om jag var Ljungberg.

Kristina Kappelin ([email protected])