”Jag kan inte tro att det är sant”

Här får MFF:s Elanga beskedet att barndoms- vännen avlidit

FOTBOLL

MALMÖ

Här får MFF-stjärnan Joseph Elanga beskedet att hans vän Marc-Vivien Foe avlidit i samband med Kameruns match mot Colombia i Confederation Cup.

– Jag kan inte tro att det är sant. Vi växte upp i samma område och har spelat fotboll tillsammans sen vi var barn, säger Elanga.

Foto: bildbyrån
Malmö FF:s Joseph Elanga bryter ihop när han får höra att Marc-Vivien Foe avlidit under en match.

Känslorna blir plötsligt så starka att han måste sätta sig ned på träbänken framför hans skåp i omklädningsrummet.

Elanga tar sig för huvudet och döljer ansiktet med sina händer innan han med tårar rinnande längs kinderna undrar:

– Vem ska nu ta hand om hans familj? Han lämnar fru och fyra barn efter sig som han har försörjt tack vare sitt fotbollsspel.

”Vi var grannar”

Marc-Vivien Foe var fyra år äldre än Joseph Elanga. De spelade inte klubbfotboll tillsammans under uppväxttiden men de lekte med bollen på gator och gräsplättar i den stadsdel av huvudstaden Yaoundé som de växte upp i.

– Vi var grannar. Jag känner alla i hans familj. Vi umgicks med varandra och vi barn spelade alltid fotboll tillsammans, säger Joseph Elanga.

De två vännerna utvecklades till spelare av hög internationell klass. Marc-Viven Foe hamnade i England. Joseph Elanga kom till Sverige. Men de förenades i Kameruns landslag som blev det första riktiga lag de två fick spela tillsammans i.

– Senast jag träffade honom var för ungefär sex månader sen i samband med en landslagssamling, säger Joseph Elanga.

Sen tar känslorna överhand igen och orden stockar sig.

Joseph Elanga är den alltid glade i Malmö FF:s trupp. En viktig stämningshöjare i omklädningsrummet men dödsbudet blir för tungt för honom.

– Jag kan inte tro det. Det får inte vara sant. Marc-Vivien var en underbar kamrat. En bra kille helt enkelt. Det är så grymt, säger Joseph Elanga.

Livets grymma verklighet har plötsligt förvandlat cupförlusten mot Djurgården till en oväsentlighet.

Att hans fällning skedde utanför straffområdet och inte var straff som domare Anders Frisk och hans assisterande medhjälpare fick det till har ingen betydelse längre.

Den gamla myten om att ”fotboll inte handlar om liv eller död, det är mycket viktigare än så” ljuger. Fotboll är lek. Liv eller död är allvar.

Stefan Alfelt ([email protected])