Frankrikes sorgeseger

Marc-Vivien Foe hyllades av alla i Confederations Cup-finalen

FOTBOLL

Frankrike vann sorgens turnering.

Finalmatchen av Confederations Cup blev en minnesceremoni för Marc-Vivien Foe.

Thierry Henrys segermål var bara en parentes när hela det fullsatta Stade de France hyllade och sörjde Kameruns avlidne landslagsman.

Foto: GETTY
Efter prisutdelningen samlades finallagen gemensamt kring ett stort porträtt av Foe. Det var en match som gällde hedrandet av den bortgångne fotbollsspelaren mer än att vinna pokalen.

Inför matchen värmde Kamerunspelarna upp i tröjor med nummer 17 och Foe's namn. Och strax före avspark samlades samtliga spelare i båda lagen hand i hand med sorgeband framför ett stort fotografi av Foe.

Henry avgjorde

Vid full tid var den spelmässigt jämna matchen mållös. Sju minuter in i golden-goal-förlängningen skarvade franske Arsenalstjärnan Thierry Henry in vinstmålet med höger knä.

Foes landsman Samuel Eto'o, som i lördags kväll var med och vann spanska cupen åt Mallorca, begav sig på söndagen till Paris för att delta i finalen och stämma in i hyllningarna till sin gode vän.

Marc Vivien-Foe, som i torsdags i semifinalen mot Colombia plötsligt kollapsade, ville egentligen inte spela det som kom att bli hans sista match. Enligt hustrun Marie-Louise, 26, led Foe av dysenteri och borde ha avstått spel.

Keegan förkrossad

Marc Vivien Foe blev bara 28 år. Den gångna säsongen tillhörde han Manchester City. Den brittiska klubbens manager Kevin Keegan är förkrossad.

– Foe var en väldigt speciell person. vi kommer alla att sakna hans leende och hans personlighet. Han fick alla att le och må bättre. Alla vet vilken underbar spelare han var, men framför allt var han en fin människa.

– Vi kommer att sakna honom, säger Kevin Keegan till brittiska The Sun.

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM