Nu är Beckham störst - även på hemmaplan

Undersökning: Låt fotbolls-stjärnan pryda nya pundsedeln

FOTBOLL

LONDON

David Beckham har gått från Englands mest avskydde till mest älskade.

Nu är David så populär att engelsmännen till och med vill att hans ansikte ska pryda deras sedlar.

Foto: SCANPIX.
Det råder Beckham-hysteri i Storbritannien - nu vill många britter att David Beckham ska pryda 10 pundsedlarna.

Det var annorlunda 1998. Då var Beckham Englands mest hatade sedan han lyckats bli utvisad i åttondelsfinalen i VM i Frankrike efter att ha låtit sig provoceras till att sparka till argentinaren Diego Simeone.

Men i dag finns det inga gränser på hur populär han är.

I en stor undersökning har mer än var tredje britt, eller 37 procent, sagt att de vill att Becks ansikte ska pryda deras 10 pund-sedlar, nu när de ska bytas ut.

Enorm publicitet

Alla slåss om att få en del av Beckhams stjärnstatus.

Real Madrid vill till och med använda Beckhams ryggtatuering, en skyddsängel som ska vaka över en av hans söner, som sin logga, till tatuerarens förtret.

Tatueraren hotar nu att stämma klubben om de går vidare med planerna eftersom han säger att det är han som har copywriten till tatueringen.

Publiciteten är enorm. Engelska tv-bolaget BBC har en heltidsanställd reporter vars jobb det är att följa fotbollsspelaren. Det går inte en dag utan att de engelska tidningarna skriver något om Beckham eller hans familj.

Och nu erövrar han resten av världen. Han hyllades av kinesiska fans på en skola i Kunming som blev alldeles till sig när David sa "Wo Ai Li" eller "jag älskar er" på mandarin.

Och nu rapporterar engelska medier att Beckham minsann har lärt sig säga några fraser på spanska även om det mestadels är svordomar.

- Roberto Carlos har lärt mig några saker som jag inte kan säga här men på det stora hela har allt gått bra. Det är viktigt för mig att lära mig spanska så snabbt som möjligt, säger Beckham i The Sun.

Han kan förstås några andra fraser också som Hola (hej), Gracias (tack), Si (ja), och Cuidado (se upp!) men nu satsar han på att kunna säga lite mer.

Det svåraste för David under turnén med fotbollslaget är att vara från sin fru Victoria och parets två barn Brooklyn och Romeo.

Victoria inte omtyckt

- Jag saknar dem något fruktansvärt men jag ringer dem varje dag. Alla spelare har det likadant. Alla saknar sina familjer men vi håller ihop och har kul. Det har varit en fantastisk tid i Kina, säger han i The Sun.

Även om Beckham tycker väldigt mycket om sin fru Victoria har han inte lyckats få det engelska folket att gilla henne. Var tionde britt sa nämligen att Victoria Beckham var den sista person de kunde tänka sig att ha på sina sedlar.

Churchill & Diana klart efter Becks

Ulrika Häggroth

ARTIKELN HANDLAR OM