Bundesliga kräver revansch i Europa

...men i ligan blir det precis som vanligt: Bayern München vinner

FOTBOLL

När Bundesliga drar igång är det ungefär som Grevinnan och betjänten på nyårsafton.

The same procedure as every year.

Bayern München vinner, svensklaget Hansa Rostock kämpar för sin existens och få utanför Tysklands gränser bryr sig.

Bundesliga 40-årsjubilerar den här säsongen i ett fotbollsklimat där allt handlar om inte direkt revansch så åtminstone om ett återupprättat anseende.

Tyskland tog sig visserligen helt otippat till VM-final förra året, men det döljer inte misslyckandet då inget tyskt lag nådde kvartsfinal i Champions League eller Uefacupen i våras. I europacupsammanhang det sämsta tyska facit på 20 år.

Innan Champions League svällde ut till en elitbreddcup sa svenska ledare alltid att den värsta europacupen att hamna i var Uefa-cupen. I mästarcupen och cupvinnarcupen fanns bara ett lag per land men i Uefacupen kunde både tre och fyra tyska lag vänta. Det var alltid tyska lag som Bob Houghton, Svennis och de andra stora svenska klubbtränarna varnade för på 70- och 80-talet.

I centrum för det svenska folkets intresse har ligan ändå aldrig lyckats att hamna och förklaringarna är ganska enkla.

Helt avgörande är förmodligen stryktipset.

Engelska lag mest populära

Svenska spel - eller Tipstjänst som spelbolaget hette tidigare - valde tidigt att satsa på engelska ligan som spelobjekt.

Vilket inte var konstigt eftersom engelska lag tidigt skaffade svenska supportrar genom att spela träningsmatcher i våra sommarorter i en tid då tv-sändningar ännu inte existerade. Snacka med några 60-70-åringar och du kommer att bli förvånad över hur många som har Sunderland som favoritlag.

Sen följde Tipsextra-sändningarna från 1968. Svenska tv-tittare fick den mytomspunna engelska ligan rakt in i sina vardagsrum och nya favoritlag som Leeds, Stoke och Wolverhampton.

Under den här tiden spelades förmodligen världens bästa klubbfotboll i det som då hette Västtyskland. Men på den tiden brydde sig ännu färre än nu utanför landets gränser.

Det går inte att blunda för att det efter andra världskriget inte var helt oproblematiskt att andas någonting som kunde anses tyskvänligt. Bundesliga hamnade i ett utanförskap som på sätt och vis skapade världens bästa fotbollsmakt. Bundesligaklubbarna satsade på sin liga och struntade i omvärlden vilket man till en viss del fortfarande gör.

De skapade då en tysk fotbollsstil som ledde till enorma framgångar för landslaget. VM-final 1966 (silver), 1974 (guld), 1982 (silver), 1986 (silver) och 1990 (guld).

Matcherna i Bundesliga liknande inte några andra. Det var mer som brutala handbollsmatcher där mittfältet sprangs förbi av bolldrivande mittfältare för att själva liret skulle föras i och runt straffområdena.

Ligan är värd uppmärksamhet

Ingen fotbollsintresserad kunde undgå att imponeras av den fotboll som tyskarna presterade men exponeringen av ligan var minimal utanför de tyska gränserna.

När det väl såg ut att kunna bli ett internationellt genombrott släppte italienska ligan sina importrestriktioner och lät miljonerna rulla. Vilket drabbade Bundesligaklubbarna som aldrig varit speciellt spendersamma. Maradona var aldrig aktuell för spel i Bayern München även om klubben hade de ekonomiska muskler som krävdes för att ro i hamn en sån affär.

När den italienska ligan och därefter den engelska och senast den spanska tilldelats epitetet världens bästa har Bundesliga - med sina mindre namnkunniga utländska importer - förpassats till kategorin strax under vad som anses vara fotbollens mest kvalitativa seriespel.

I höst-vinter-vår görs ett nytt försök att exploatera ligan i svensk tv (TV4) och kanske drar det totala fotbollsintresset upp även tittarsiffrorna för Bundesliga.

Den är värd uppmärksamhet. Därför att ofta bjuds målrika och underhållande matcher även om de flesta av tittarna inte kommer att ha en aning om vilka det är som utför prestationerna.

Här är de tio senaste mästarna i Tyskland

Stefan Alfelt