Allsvenskan måste få ett lag som dominerar år efter år

Stefan Alfelt: Så fungerar det i alla ligor världen över

FOTBOLL

I kväll ska Djurgården visa att man har ett lag som kan bli svensk fotbolls helt dominerande fotbollslag.

Ska svenska lag kunna konkurrera ute i Europa måste vi ha ett eller högst två lag som år efter år är överlägset i allsvenskan.

Det är ungefär likadant i alla ligor världen över. Några få storklubbar suger åt sig alla de bästa spelarna och skapar en framgångsspiral med ligatitlar och cupspel som i sin tur genererar en ekonomisk överlägsenhet dessutom.

Föll mot Bayern

Vi har haft såna lag i Sverige. Framför allt IFK Göteborg och Malmö FF dominerade under långa perioder medan exempelvis Åtvidaberg var en parentes i kraft av skrivmaskinstillverkaren Facits generösa PR-konto.

En väldigt bra parentes dock.

Laget som 1973 förlorade mot Bayern München i Europacupen på straffar är förmodligen ett av de bästa klubblag som någonsin funnits i Sverige.

Skillnaden mellan dåtid och nutid är att inga svenska lag i dag kan behålla sina landslagsspelare mer än några år, medan tidigare års dominanter byggde på en stomme som också var stommen i det svenska landslaget.

Åtta VM-spelare

Malmö FF förlorade finalen i Europacupen (dåtidens Champions League) 1979 mot Nottingham med 0-1.

Malmö hade 1978 åtta spelare i landslagstruppen som VM-spelade i Argentina. Av de åtta försvann endast Thomas Sjöberg till proffslivet efter VM. De andra sju var alltså med när Malmö tog sig fram till den finaste av alla finaler för klubblag i Europa.

IFK Göteborg som sensationellt vann Uefa-cupen 1982 hade stjärnor som Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Dan Corneliusson. Samtliga i finallaget utom Ruben Svensson och Jerry Carlsson (som sa nej till landslagsspel) var eller blev landslagsspelare.

Djurgården har Andreas Isaksson och Kim Källström som är givna i det svenska landslaget. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan bägge försvinner ut i Europa till klubbar som har mer pengar.

Att även nordiska klubbar kan konkurrera om attraktiva spelare åtminstone till en betydligt högre smärtgräns än den som tvingar svenska klubbar på knä har utvecklingen i Rosenborg, Bröndby och FC Köpenhamn visat.

Äga sin egen arena

Framför allt FCK kan bli en klubb med stor potential vilket visar vikten av arenan man spelar på.

Att äga en arena som går att använda till andra evenemang än fotboll är förmodligen en förutsättning för att kunna skapa en riktigt stark ekonomisk grund även för svenska klubbar.

Ursinnig öppning

Sportsligt har Djurgården skaffat sig ett alldeles utmärkt läge inför kvällens Champions League-kval mot Partizan Belgrad.

Men att vara i ledning endast i kraft av ett bortamål är en bräcklig trygghet.

Man kan nog räkna med att Partizan kommer att starta i ett ursinnigt tempo för att snabbt ta ledningen och därmed föra över pressen på hemmalaget.

Risken för att det blir en nattiné med avgörande på straffar känns påtaglig.

Om det går vägen väntar Newcastle som på pappret är ett bättre lag än både Partizan och Djurgården.

Just den pappersbiten är det som då och då fäller engelska storlag.

Det finns en viss arrogans hos britterna som gör att de ofta underskattar så kallade lätta motståndare.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM