Bombhotet mot David Beckham

Terrorgruppen ETA: Han och Real Madrid är ett mycket attraktivt mål

FOTBOLL

LONDON

David Beckham är utsatt för ett bombhot från den spanska terrororganisationen ETA.

- Real Madrid står för allt vi är motståndare till. Det gör Beckham till ett mycket attraktivt mål, säger en källa nära organisationen till Daily Express.

Foto: AP
David Beckham är ett av ETA:s mål, skriver brittisk press.

Det är uppmärksamheten kring turnén i Kina och Japan som utlöst hotet, skriver den brittiska tidningen. Även systertidningen Daily Star publicerar uppgifterna om bombhoten i dag.

I Spanien betraktas Real Madrid som "etablissemangets" klubb och fans i Katalonien och i Baskien stöder sina egna klubbar, Barcelona och Athlético Bilbao.

Den sistnämnda klubben vägrar till och med att ta in icke-basker i klubben. Möjligen kan det bli aktuellt med utländska spelare - bara de har baskiskt påbrå.

Mycket publiciteten

Att Real Madrid nu har ambitionerna att bli ett av världens mest kända och kommersiellt gångbara lag ska ha stört ETA och det är turnén i Fjärran Östern som utlöst det hot som de brittiska tidningarna nu påstår finns mot Beckham.

Daily Express citerar en källa som står nära ETA.

- Real Madrid står för allt vi är motståndare till. ETA kan se uppmärksamheten och publiciteten som turnén skapar. Det gör Beckham till ett mycket attraktivt mål

Det finns inga hänvisningar till vilket förhållande källan har till terrororganisationen som dödat 800 personer i olika attentat och mord de senaste 30 åren. Det sägs heller inget om hur ett bombhot skulle se ut.

"Propagandaseger"

En annan källa, en före detta polis inom Guardia Civil som bekämpat ETA, berättar anonymt i tidningen om varför ett hot mot Beckham kan tjäna ETA.

- Han är rik och det är Real Madrid också. Det skulle var en stor propagandaseger för ETA och det skulle skapa uppmärksamhet i hela världen.

Sportbladet var igår i kontakt med staben runt David Beckham men där sade man sig inte känna till något hot. En talesperson för Beckham citeras dock i Daily Express.

- Real Madrid kan vara i farozonen för det de representerar men ingen har uppmärksammat oss på detta. Vi är nöjda med Davids säkerhet. Han har folk med sig överallt.

Några terrordåd av ETA i år

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM