Makelele förtjänar en löneförhöjning

FOTBOLL

Sälj en Beckham-tröja till, sucka förnöjt när Zidane tar ner en Figo-cross, strunta i att köpa en mittback.

Ni kommer undan med allt, Real Madrid. Men spotta inte på Claude Makelele.

En agent spelar ut ett ryskt trumfkort (Abramovitj) för att höja sin adepts lön, en fransk spelare följer en stolt fransk tradition (Anelka, Patrice Loko) och bryter ihop, en sportchef (Valdano) visar musklerna och vägrar vika sig.

Inget nytt?

Jo, allt.

Det anmärkningsvärda är att det händer i Real Madrid. Konflikten mellan Claude Makelele och Jorge Valdano är det första tecknet på att det finns problem även i den vitaste av världar. Man behöver inte ha doktorerat i vare sig psykologi, ekonomi eller taktik för att kunna läsa ut en del av uppgifterna som sipprar ut från Madrid.

Claude Makelele är förstås girig. Han tjänar runt 300 000 kronor i veckan, och redan i vintras låg han på för att dubbla eller tredubbla den lönen.

Man kan leva ganska bra på 300 000 i veckan.

Makeleles agent Marc Roger är inte dummare än att han tog chansen att använda sig av tokrika Chelsea för att dra loss de extra stålarna.

För Real Madrid är det dessutom svårt rent politiskt att vika ner sig - vem skulle be om påökt nästa vecka om Makelele plötsligt dubblade sin lön?

Det låter enkelt.

Men allt kompliceras av ett enkelt faktum: Makelele förtjänar sina pengar.

När han kom till Madrid vann de ligan för första gången på fyra år, året efter spelade han varje sekund när de vann Champions League. I våras var det ingen slump att los Merengues åkte på en lektion av Juve i Champions League-semin - Makelele var ju lårskadad.

Claude Makelele är det lysande defensiva kitt mellan försvar och mittfält som ger kreativiteten full frihet.

Det är ingen roll som syns, det är inget ansikte som säljer tröjor.

Men det är en spelare att bygga ett lag kring. Om Real Madrid fortsätter ge en av lagets absolut viktigaste spelare en tredjedel av vad Figo har, eller (som Roger påstår) en femtedel av vad Beckham har, så är det förstås ett hån. Det handlar inte om effektiva pengar - man KAN verkligen leva ganska bra på

300 000 i veckan - utan om rättvisa. Det är dessutom ytterligare ett tecken på hur Real Madrid nedvärderar defensiva kvalitéer. Samma tanke som märks när de inte värvar mittbackar, och fortfarande står med Raúl Bravo och Rubén som enda bänkalternativ på positionen.

Alternativen till Makelele?

Helguera eller Cambiasso.

Det är tveksamt om de når samma nivå - men om inte Madrid betalar Makelele vad han är värd så lär de få chansen.

Stjärnornas kamratgäng har fått en spricka. Jag tror inte att det är en slump att den syns nu, när Vicente del Bosque inte finns kvar längre.

Stjärnornas pappa, han som kunde hålla alla nöjda, är borta. Och snart är hans favoritspelare det också?