”De super, de röker – och de leder ligan”

Leverkusens framgångsrecept: Öl & cigaretter

FOTBOLL

Bayer Leverkusen har gått från katastrof till succé.

Med hjälp av en ny tränare och en ny filosofi – cigaretter efter maten och öl på samlingarna.

Efter tre omgångar av tyska Bundesliga leder Bayer Leverkusen med sina tre segrar, 10–2 i målskillnad. Av fjolårets usla säsong syns ingenting och Klaus Augenthaler har infört sina idéer.

Respekt, disciplin och eget ansvar.

Det finns inte längre några förbud.

I alla fall inte mot tobak eller alkohol.

– Visst är det dumt att röka, men inte heller jag kan förbjuda spelarna att röka när jag gör det själv. Det är ett beslut var och en måste ta, säger Klaus Augenthaler till SportBild.

Den tyska Sporttidningen ägnar nästan hela förstasidan åt hans tankar, med orden:

De får röka, de får supa och de leder.

Tidningen berättar att tränaren kvällen före match samlar spelarna i hotellbaren klockan 22.00 och bjuder på snittar och öl.

– Jag ser hellre att spelarna dricker en öl än en halv liter Cola. Då anser jag att öl är mer hälsosamt, säger han.

– Vi tyskar är mer påvliga än påven själv. I Italien eller Frankrike är det helt normalt att spelarna dricker ett glas vin till maten och sedan tänder någon cigarett i lugn och ro. I Tyskland försvinner spelarna snabbt in på toa eller ut på balkongen för att röka.

För att förhindra det och få en gemytligare och mer avslappnad stämning i laget väljer Klaus Augenthaler att låta spelarna röka offentligt om de vill och dricka en öl om de känner för det.

Dricker inte sprit

– Jag dricker ingen sprit under säsong, men kanske det är någon som tar en öl i baren efter maten, säger den svenske landslagsspelaren Teddy Lucic som gör sin första säsong i klubben.

Vad tycker du om hans filosofi?

– Jag vet inte. Jag röker inte heller och det är det nog inte så många som gör.

Hur har Klaus Augenthaler framfört sina idéer?

– Jag vet inte riktigt. Han kan ha sagt någonting om det, men jag kan inte tyska så jag har nog inte förstått. Eller så har de sagt det när jag varit borta.

Däremot är Augenthaler noga med att spelarna inte kommer för sent, då blir det 200 kronor böter till lagkassan, och i att de studerar sina motståndare när de har TV-sända matcher. Dessutom får de inte äta på McDonalds.

– Det beror på att jag bara går dit en gång om året, men varenda gång måste jag äta en tablett mot sura uppstötningar efteråt, säger han till SportBild.

Så inga hamburgare.

Men gärna en cigarett och en bira.

5 svenska tränare om klubbarnas policy kring alkohol och tobak

Anna Carlsson