Norden får nöja sig med B- ... förlåt C-cupen Uefacupen

FOTBOLL

KÖPENHAMN

Zlatan gör mål och Ajax får ännu en gång vara med i den stora Champions Leaguefesten.

Här uppe i Norden får vi försöka hetsa upp oss för B-...förlåt C-cupen Uefacupen, eller om det inte rentav är en D-stämpel på utfyllnadsturneringen nu när så himla många lag från de stora länderna är med i det riktiga mästerskapet.

Jag skrev det inför andra matchen mot Partizan Belgrad. Att det lag som gick segrande ur mötet Djurgården-Partizan skulle ha chans mot Newcastle.

Det krävdes straffar men Partizan är inne i Champions League och Newcastle kan få möta Malmö, Rosenborg, FC Köpenhamn eller kanske AIK. Om AIK klarar av isländska Fylkir, vilket inte alls är säkert med tanke på AIK:s senaste prestationer, eller om man så vill brist på prestationer.

Med tanke på Partizans avancemang är det ännu mer retfullt att tänka tillbaka på den matchavgörande straffen på Råsunda. En straff som förmodligen, eller så gott som helt säkert, inte alls var straff men som kostade Djurgården den chans som Partizan tog i går.

Alvaro Santos visade sin klass direkt inför 35519 åskådare i Parken. Alla - utom en tre-fyra tusen tätt packade och rätt packade skottar på ena kortsidan - fick omedelbart en ny favorit. Alvaro och sydafrikanen Sibusiso Zuma är ett anfallspar som var värt att uppträda i Champions League. Nu kan vi bara hoppas att de inte drabbar Malmö eller AIK i Uefacupen.

Djurgårdens Sören Åkeby anklagade Fredrik Ljungberg och Zlatan för att utnyttja landslagets samlingar inför träningslandskamper som semestertripper eftersom de för det mesta ändå inte ställer upp och spelar.

Åkeby är missförstådd

Jag är inte riktigt säker på att han menade just så. Jag tolkar det lika gärna som att han egentligen mest klagade på förbundskaptenerna Söderberg och Lagerbäck som envisas med att plocka ut spelare man vet helst vill slippa att fresta sina kroppar i meningslösa tester insprängda i den oändliga raden av viktiga matcher.

De behövde vila

För en vecka sen kunde varken Freddie eller Zlatan spela mot Grekland. I går förde Zlatan sitt Ajax till Champions League och Ljungberg var pigg när Arsenal slog Aston Villa i Premier League.

Kanske var det just vila de behövde i stället för att spela mot grekerna i en match där sju byten innebar att alla utom Helsingborgs Christoffer Andersson fick spela. Knappast att spela ihop ett landslag, eller hur?

När Champions Leaguefesten lottas är det inte många överraskningar bland lagen som kvalat in.

Att Clüb Brygge skulle slå ut Borussia Dortmund kunde man kanske inte ha tippat. Men å andra sidan har Dortmunds satsning på att bli Europas bästa fotbollslag fått ge sig i den mördande konkurrensen från klubbar med ännu större ekonomiska muskler.

Skottlands två stora Glasgowklubbar Rangers och Celtic är vidare. Ingen av dem kommer att ha att göra med slutstriden när de italienska, spanska och engelska storlagen träder in i handlingen.

Finns bättre än Henke

Öser Henrik Larsson in så många mål så att Celtic till slut vinner Champions League - då, men först då, kommer jag att acceptera Lars-Åke Lagrells och Söderberg/Lagerbäcks beslut att utnämna Henke till Sveriges bäste fotbollsspelare under de senaste 50 åren.

Gör han det inte kan jag räkna upp ett 20-tal bättre kvalificerade för titeln.

Utan att jag för den skull på något vis hackar på Henke. Han är en mycket bra fotbollsspelare men i en minsta lilla kritisk jämförelse är det lätt att hitta svenskar som har mer imponerande resultat i sina meritlistor.

fotboll