Jag påstår inte att Ajax är bäst

– jag vill bara att de vinner

FOTBOLL

Champions Leaguefesten är lottad och drömmatcherna ligger färdiga att bara plockas in i tv-burken med hjälp av fjärrkontrollen.

Real Madrid är såklart stor favorit till att bli mästarnas mästare men min favorit heter Ajax.

Jag påstår inte att Ajax är ett bättre lag än det spanska superlaget eller bättre än Juventus, Inter, Milan, Manchester United och Arsenal.

Jag vill helt enkelt bara att Ajax vinner. Därför att i all den sanslösa penningrullning som CL-lagen representerar står Ajax för en viss måttfullhet med sin satsning på unga okända förmågor som utvecklas till stjärnor.

Sonck den nya stjärnan

Zlatan Ibrahimovic kostade visserligen lite drygt 80 miljoner när han köptes från Malmö FF. Ett klubbrekord som slogs med knappt tio miljoner i somras när Wesley Sonck köptes från Racing Genk. 25-årige Sonck har vunnit skytteligan i Belgien de två senaste säsongerna med 30 respektive 24 mål och VM-spelade förra sommaren.

Alltså måste man benämna honom som en betydligt mer färdig spelare än Zlatan var när han köptes för två år sen. Men Sonck är inte ett namn på ryggen som säljer tröjor över hela världen. Ajax har köpt honom för att det är en spelare man tror ska kunna spetsa lagets anfallsspel samtidigt som man håller sig till en för klubben acceptabel kostnadsnivå.

Man kan alltid dra det här resonemanget till en lägre nivå. Ajax agerar i förhållande till Malmö FF på samma vis som Real Madrid gör mot alla klubbar i hela världen. Man utnyttjar en överlägsen ekonomisk muskelkraft till att plocka de spelare man tror sig kunna få nytta av.

I Champions League är Ajax ändå den lilla storklubben. Jag skulle tycka att det vore oerhört kul om Europas bästa lag säsongen 2003/2004 blir det lag som förmodligen vidareutvecklat flest spelare till stjärnor under den senaste 30-årsperioden.

Första gången jag såg Ajax var jag en tonåring som just kommit hem från en hård vinterträning med mitt eget fotbollslag. Jag bredde några mackor, slog upp ett stort glas mjölk, sjönk ner i tv-fåtöljen och slängde upp benen på en pall.

Helt fascinerad av Cruyff

Samtidigt som jag för första gången i mitt liv fick se Johann Cruyff leka med boll och motståndare drabbades jag av en grym kramp i bägge benen och rullade i smärtor ner på golvet. Där blev jag liggande. Helt fascinerad av Cruyffs tredubbla bakom-stödjebenet-dragning följt av ett perfekt inlägg på en medspelares huvud så att det blev mål.

Jag glömde att jag hade ont. Det jag såg var en fotboll olik allt annat jag hade sett dessförinnan. Lite så är det fortfarande med Ajax. Man har sin egen positiva spelfilosofi som man trimmar in sina spelare i. Alla, även mittbackar och målvakt, ska ha bra teknik. Vet nyförvärv vad tjongfotboll är blir de snabbt lärda av med det när de äntrar The world of Ajax som klubben stoltserar med över ingången till sin arena.

Självklart förlorar man då och då matcher på att inte grisspela men Ajax hade nog förlorat mer om man ändrat stil. I Amsterdam vet publiken att man får se spel och inte sparka och spring när man går på match.

Nu vinner väl ändå inte Ajax Champions League den här gången heller. De spanska, italienska och engelska topplagen har en bredd på sin spets som i princip gör dem osårbara. Det ska åtminstone till många skador på nyckelspelare för att deras kvalitet ska påverkas.

Är man inne på att satsa pengar på en slutvinnare skulle jag nog i stället rekommendera Bayern München. Det bör ge ett hyggligt odds och tyskarna är rejält revanschsugna efter förra CL-turneringen. Då slutade Bayern sist i sitt inledande gruppspel med bara två poäng efter två oavgjorda matcher mot Lens.

Prestigeförlusten var nog värre än de missade miljoninkomsterna för den stolta och traditionstyngda storklubben. En ny flopp kommer inte att accepteras.

Stefan Alfelt ([email protected])