Tv-avtal klart med italienska ligan

– serie A startar i dag

FOTBOLL

ROM

Det såg mörkt ut länge.

Men i dag drar italienska ligan igång.

Serie A startar som beräknat medan starten på serie B skjuts upp en vecka.

Gårdagen var en väntandets dag i Italien, ett nervöst lyssnande efter besked. Sent i går eftermiddag kom så ligans höga herrar ut från sitt huvudkontor i i Milano och ligapresidenten Adriano Galliani meddelade:

- Serie A börjar som planerat.

De inblandade parterna, landets största betaltv-bolag Sky TV och Gioco Calcio, konsortiet av mindre klubbar, har lyckats komma överens om tv-rättigheterna. I veckan ska parterna finslipa detaljerna i kontrakten.

Med överenskommelsen är ligastarten räddad och i kväll drar serie A igång med match mellan Reggina och Sampdoria som planerat. I morgon är det avspark för majoriteten.

Inte bra med ny försening

- Det var viktigt att ligastarten inte blev försenad som i fjol. Det hade inte varit bra för italiensk fotboll, säger Candido Cannavò, tidigare chefredaktör på La Gazzetta dello Sport till Sportbladet.

Inters president Massimo Moratti uttryckte i italienska medier också sin belåtenhet med beslutet.

- Det var det bästa för oss alla och inte minst för fansen, sa han.

Serie B blir dock försenad med en vecka, den segdragna konflikten där är ännu inte löst. Äggkastande supportrar attackerade i går ligapamparna utanför huvudkontoret, och polis fick gå emellan.

Cagliaris president Massimo Cellino sa om bråket:

- Det här är bara början, folk är inte dumma. Carraro (italienska fotbollsförbundets ordförande) har överskridit varje gräns. Det är en skam.

Torino-bossen Attilio Romero säger att bojkotten fortsätter.

- Vi kommer att fortsätta längs beslutsamhetens väg.

Gårdagen var Italiens stora hemvändarhelg med 13 miljoner italienare på väg hem från semestern och badorterna. Många åkte före helgen för att hinna hem till ligastarten.

Alla snackar fotboll

De som redan återvänt sökte svalka på skuggiga bänkar och under uteserveringars parasoller och överallt var fotbollen det stora samtalsämnet. Roms gator dallrade i kvällshettan och i kvarteren kring Piazza San Giovanni satt många romanisti ute och sög i sig grattacchecche, smaksatt is, och lät sina hundar dricka från vattenposterna.

- Det är tur att ligan börjar, men det är skit att Totti inte kan spela, småsuckar Sandro Rossini med hunden "Totti", döpt efter idolen, vid fötterna.

På tv:n i baren intill rullar samtidigt reklamen för Sky TV: Filippo Inzaghi som gungar ett barn, Nedved springande med änglahåret som en gloria, Collina som stins på en idyllisk tågstation. Ackompanjerat av mjuk musik och med slogan "Om du älskar fotbollen älskar fotbollen dig".

Hur mycket betaltv-bolagen och pamparna älskar fotbollen ska vara osagt.

Men i går räddades i alla fall en del av festen för de verkliga fotbollsälskarna: fansen.

Serie B skjuter på premiären

Första omgången i serie A

Jennifer Wegerup