Spanska ligan utan tv-avtal

– och skulder på 15 miljarder

FOTBOLL

I kväll är det premiär för världens bästa liga. Real Madrid kommer att vinna den.

Två påståenden, så långt.

Jag är inte helt säker på något av dem.

Det är så lätt att missbruka ord som "kris" så låt oss undvika det ordet den här gången. Det räcker med att konstatera att enligt Juan José Hidalgo, vice ordförande i spanska ligan, sagt att elitklubbarnas sammanlagda skulder närmar sig 15 miljarder kronor.

15. Miljarder. Kronor.

Efter att ha konstaterat det kan vi också konstatera att det så sent som i veckan varit oklart om det över huvud taget skulle bli någon seriestart. Tv-avtal och uteblivna tv-avtal splittrade klubbarna i oheliga allianser, där det enda man kunde lita på var att ingen var att lita på. Roligast har det varit att följa Manuel Ruiz de Lopera i Real Betis, som svängt som en bakfull Denilson - allt beroende på tv-kanalernas dagsform.

Det är precis som Ferenc Puskas sa när han löneförhandlade:

- Mycket pengar - mycket fotboll. Lite pengar - lite fotboll.

Så är det fortfarande.

Och nu är det tid för fotboll.

Mycket fotboll.

Det är tid för real Madrid

Framför allt är det tid för Real Madrid.

Bara originalitetshets kan få någon att tro på annat än ligaseger för Florentino Pérez vita drömlag. Med eller utan Makelele har de en kompetens som är överlägsen, Cambiasso var grym förra hösten och kan vikariera, och Helguera är kanske till och med bättre som mittfältare än back. Om köpet av Ayala går igenom (det verkar inte så just nu) så har de dessutom skapat tillstymmelse till balans i laget. Ayala är både dubbelt så ful och dubbelt så bra som den Milito som till slut hamnade i Real Zaragoza.

Normalt är nyckeln till att skapa ett vinnande lag att få helheten att bli större än delarna.

För Carlos Queiroz räcker det om helheten blir hälften så stor som delarna.

Då vinner Real Madrid ligan i år igen.

Förra året var det La Real - Sociedad - som utmanade de vita och vann alla sympatier på vägen. Reynald Denoueix har en plan och ett tänkande (och, för all del, ett lag) som gör att det inte går att räkna bort dem i år heller.

Fler utmanare:

Valencia är Madrids antites. De är lagspel, trygghet, defensiv - och om de behåller Ayala och lyckas vaska fram en målskytt som gör 20 mål så kan de slåss om titeln. Dessutom slipper de splittra sig med Champions League-spel.

Barcelona borde ställa sig upp och jubla över att ha fått Ronaldinho istället för Beckham. Inte för att Beckham är en dålig spelare, utan för att Ronaldinho är ett geni. Ett geni med smak för bra fester och dåliga kvinnor, men lika fullt ett geni.

I Paris Saint-Germain satt han i idioten Luis Fernandez tvångströja, och glänste bara tillfälligtsvis. Jag hade förmånen att se honom leka med Marseille i våras, det gick inte att undgå att se att det där var en världsspelare, ett unikum. I Barça släpps Ronaldinho fri i rummet bakom en ensam forward (Kluivert?) och med nummer tio på ryggen. Det kan bli hur kul som helst.

Ny grym back i Barça

Barça har också plockat över Rafael Marquez, en underbart läcker Beckenbauer-back som inte riktigt nått upp i samma nivå som under VM. Nu är han skadad, men räkna med att han tar en av platserna längst bak. För Barcelona - och Rijkaard - är en bra start absolut essentiell.

Får de det kan de slåss om andraplatsen i världens bästa liga.

Förstaplatsen?

Den är vikt åt den snygge från Manchester.

Årets skrällar kan finnas i Real Betis, som fortfarande har Europas häftigaste kantspelare och som lika gärna kan åka ur som bli trea - eller i Villarreal som skaffat både en målskytt (Sonny Anderson), en mittfältsmotor (Riquelme) och ligans bästa vänsterfot (Roger).

Munitis till Depor, Morientes till Monaco, Makelele till Chelsea - det är bara ett dygn kvar till transferdeadline. Allt kan fortfarande hända. Innan natten är över kan Murcia vara favoriter?

Apropå den snygge från Manchester så kan man tycka vad man vill - men den som inte rördes av hans lättnad/glädje efter målet mot Mallorca har inget hjärta i kroppen.

Både Barcelonas och Athletic Bilbaos medlemmar har röstat igenom ett ja till dräktreklam. En tyst minut, någon?

Premiären, La Liga

Simon Bank