Barças drömstart

"Viktigt att vinna även om det bara var med ett mål"

1 av 2 | Foto: Reuters
Flygande brasse Ronaldinho dominerade inte lika stort i ligadebuten för Barcelona som under träningsmatcherna.
FOTBOLL

BARCELONA

Frank Rijkaards nybygge fick den grund det behövde.

Men första stenen var allt annat än stabil.

- Det var viktigt att vinna, även om det bara var med ett mål, säger Rijkaard.

Att skicka in en hårt pressad ny tränare med ett till stora delar nytt lag på San Mamés är som att lära en femåring cykla på isbanan.

Athletic Bilbao har en av spansk fotbolls tuffaste borgar.

I går kom Barça dit.

Och överlevde.

- Redan före matchen visste vi att vi skulle möta ett bra lag som har ett rykte som ett starkt hemmalag, säger Frank Rijkaard.

Han satsade, precis som väntat, på en 4-2-3-1-uppställning. Mer oväntat var att unge Victor Valdes, 21, fick chansen i mål i stället för turkiske VM-målvakten Rüstü Recber. Men efter matchen var Valdes en av de nöjdaste.

Inte stabilt bakåt

Barça har inte skämt bort sina fans med ett stabilt försvarsspel de senaste åren, och om sanningen ska fram så såg det inte helt säkert ut i går heller, även om siffrorna tyder på det.

Rijkaard valde Michael Reiziger och Cocu i mittförsvaret (Rafael Marquez är skadad), och hade Patrik Andersson på bänken. Holländaren Reiziger var fastväxt i marken när Urzaiz gick upp och nickade strax utanför i slutet av första halvlek.

Så dags hade Cocu redan gjort 1-0.

Arsenalköpet Giovanni Van Bronckhorst slog en lysande frispark från högerkanten, Cocu gick upp och nickade in bollen. Ett proffsmål. Då hade det bara gått elva minuter, och Barça hade fått en perfekt start.

Inget självförtroende

Det borde gett dem självförtroende.

Det borde gett dem frihet och lugn.

Men det märktes inte.

Ronaldinho, det mest uppmärksammade av alla nyförvärv, dribblade och passade som vanligt men levde inte upp till löftena från försäsongen. Och Saviola, som brukar älska att spela på San Mamés (tre mål på två matcher) var aldrig riktigt nära att göra mål i första halvlek, och byttes ut i paus.

Lättnad - inte glädje

När slutsignalen gick kramade de katalanska spelarna om varandra, men det var snarare lättnad än glädje som syntes i deras ansikten. Inte ens Ronaldinho log"

- Vi hade inte kontroll över bollen så ofta, men när vi väl hade den gjorde vi mycket av det, sa Frank Rijkaard.

I nästa omgång möter Barça Sevilla hemma på Nou Camp.

Då lär publiken kräva att de både kontrollerar bollen och gör något av den.

Annars kan Rijkaards smekmånad bli kort.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM