Hjälte direkt: Ronaldo

Bäst på plan i sin första VM-kvalmatch någonsin

FOTBOLL

Brasilien fick bästa tänkbara start på VM-kvalet.

2-1 borta mot Colombia - en av de värsta konkurrenterna.

Inhopparen Kaká blev matchvinnare, men Ronaldo som gjorde sin första VM-kvalmatch var den store spelaren.

Foto: AP
Succédebut Ronaldo gjorde sin första VM-kvalmatch i går mot Colombia – och gjorde själv ett mål och spelade fram till Brasiliens andra i 2-1-segern mot Colombia.

Matchen spelades i extrem hetta i Barranquilla, men värmen verkade inte bekomma de två lagen nämnvärt.

I stället bjöds på offensiv fotboll i högt tempo, med Brasilien som det spelstyrande laget.

Chanserna uteblev inte heller, oftast med Ronaldo i centrum.

I 17:e minuten tunnlade han helt fräckt en hemmaförsvarare, men fick bollen lite för långt ifrån sig för att kunna göra mål.

Det behövde han bara vänta fem minuter på. Roberto Carlos drog upp ett anfall på vänsterkanten, passade Ze Roberto, som hittade Ronaldo inne i straffområdet.

"Jag är rutinerad"

- Jag tänkte inte på att det var min första kvalmatch. Men jag är ju rutinerad från andra sammanhang och hoppas att mitt spel höjde moralen i vårt lag, sa Ronaldo efter matchen till futebol.interior.

Alex var nära att överraska målvakten Martinez men ett långskott, men i stället kunde Colombia överraskande kvittera en kvart senare. Ett inlägg från högerkanten nådde nickstarke Juan Pablo Angel som vann luftduellen med Lucio.

Efter hemmalagets kvittering kom Brasiliens spel av sig lite och en kvart in på andra halvlek tyckte tränare Carlos Alberto Perreira att det var dags att röra om i grytan. Ut med Alex och Emerson, in med Kaká och Renato.

Ett snilledrag, skulle det visa sig. På en av sina första bollberöringar gjorde Kaká 2-1 efter förarbete av Ronaldo.

Real Madrid-stjärnan hade sedan ytterligare en boll inne, men det "målet" dömdes korrekt bort för hands.

Kanske var det så enkelt att Ronaldo var spelsugen. Han missade hela förra VM-kvalet på grund av sina skador.

Då gick det heller inte så bra för brassarna. Inledningen var hyfsad, men 1-2 mot Paraguay i Asuncion var siffror som sände en chockvåg genom den mäktiga fotbollsnationen.

Och värre skulle det bli.

Två omgångar senare blev det nesliga 0-3 mot Chile och i mars 2001 förlust borta mot Ecuador (0-1).

Förlust mot ärkerivalen

På de därpå följande fyra matcherna tog Brasilien bara fyra poäng, inklusive förluster mot Uruguay och ärkerivalen Argentina.

Endast tack vare en vinst i sista omgången mot svaga Venezuela lyckades Brasilien kvala in till Korea/Japan - en turnering som slutade med ännu en VM-buckla.

Nu har Brasilien börjat kvalet betydligt bättre, men man har nog ännu mer att bjuda. Nästa match är redan på onsdag, hemma mot Ecuador i djungelstaden Manaus. Då finns också Ronaldinho tillgänglig efter att ha varit avstängd i nattens match.

Smakstart för Uruguay

Uruguay missade kvalet senast, men fick en smakstart via 5-0 hemma i Montevideo mot Bolivia.

Manchester Uniteds Diego Forlan visade vägen med 1-0 efter 17 minuter, men matchens store lirare var Lecces Javier Chevanton som gjorde två mål, den andra på en praktfull frispark.

Bolivia fick Alvaro Ricaldi utvisad i 61:a minuten.

Newcastles Nolberto Solano låg bakom Perus 4-1 hemma mot Paraguay. Den lille högerbreddaren kvitterade själv till 1-1 och spelade sedan mästerligt fram Andres Mendoza till 2-1.

Paraguays mål kom genom innerbacken Carlos Gamarra, som den här säsongen anslutit till Inter.

Björn Byström