Crespo - den nye "Batigol"

Ska ta över i rollen som målkung

FOTBOLL

Epoken Batistuta är över.

Nu är Hernan Crespo den som ska göra Argentinas mål.

Att döma av premiären av VM-kvalet – 2-2 hemma mot Chile – har både Crespo och förbundskapten Marcelo Bielsa lång väg att vandra.

Foto: AP

Argentinas fotbollshistoria har varit full av karismatiska avslutare. Många minns säkert fortfarande Mario Kempes, som till vardags var en relativt anonym fotbollsarbetare, men som när han fick på sig den blå-randiga dressen förvandlades till en pardonlös målspruta.

Kempes förde Argentina till guld i VM 1978, inte minst tack vare de två målen i finalen mot Holland.

På senare år har Gabriel Batistuta iklätt sig rollen som målkung. Trots att "ärkeängeln" gjorde 57 mål på 78 landskamper har inte Argentina nått ända fram. I VM, alltså.

Föll i "dödens grupp"

I Korea/Japan blev det respass redan i gruppspelet där Sverige och England blev för svåra i "dödens grupp".

Trots att Argentina behövde vinna mot Sverige, höll Bielsa envist fast vid sin taktik med bara en renodlad anfallare, en striker inne i boxen. Då föll valet på gamle Batistuta, inte förrän han byttes ut fick Hernan Crespo chansen.

Nu har Batistuta tagit sin fotbollskarriär till öknen och miljonerna i Qatar. Crespo, som under sommaren gått från Inter till Chelsea, är Bielsas förstaval.

Premiären kunde blivit mer lyckad. Crespo fick inte mycket uträttat i 2-2-matchen mot Chile natten till i går.

- Men jag är inte orolig. Detta var första omgången av 18. Det kommer hända mycket, säger Bielsa till Futbol Argentino.

Argentina sågat

Hemmalaget får bister kritik dagen efter mötet med Chile. Det är bara kvartarna omkring paus som får godkänt av fans och media.

- Jag håller med om att vi inte spelade så bra som vi kan. Men jag tycker ändå att vi förlorade två poäng mot en underlägsen motståndare, säger Bielsa.

Argentinas mål gjordes av Kily Gonzalez och Aimar.

Notabelt är att mittfältsstjärnan Juan Sebastian Veron blev avplockad med en halvtimme kvar.

- En taktisk omdisposition, säger Bielsa.

I morgon möter Argentina Venezuela på bortaplan. Då får Bielsa stuva om i försvaret. Roma-giganten Samuel blev utvisad efter ett internt gruff med Chiles Cristian Alvarez.

Björn Byström

ARTIKELN HANDLAR OM