Svennis varning till fansen

”Den som reser till Turkiet riskerar livet”

FOTBOLL

Den 11 oktober spelar England en troligen direkt avgörande match i EM-kvalet mot Turkiet i Istanbul.

Nu varnar förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson de engelska fansen:

– Den som reser till Turkiet riskerar att bli skadad eller till och med att mista livet.

Foto: AP
Sven-Göran Eriksson och David Beckham.

Varningen ska ses i skuggan av de många incidenter som inträffat när engelska och turkiska lag har mötts de senaste åren. För tre år sedan knivskars två Leeds-anhängare till döds i Istanbul efter en cupmatch mot Galatasaray.

För att förhindra fortsatta bråk mellan engelska och turkiska fans har det engelska fotbollförbundet FA därför tackat nej till att sälja biljetter till engelska supportrar – något de även gjorde inför en gångna helgens bortamatch mot Makedonien. Till Skopje i Makedonien reste ändå cirka 250 engelska fans.

– Den som reser till Turkiet riskerar att bli skadad eller till och med mista livet, säger ”Svennis” till den brittiska tv-kanalen Sky Sports.

Sven-Göran Eriksson kan även tänka sig att uppmana spelarna att inte fira några eventuella mål framför engelska fans – om några sådana finns på arenan.

Till matchen mot Makedonien hade spelarna uppmanats av förbundet att inte fira målen framför den engelska klacken, något som ändå skedde.

– Det kändes bra att se fansen på plats, men de hade blivit varnade. Vi vill att de uppför sig i Turkiet och därför gäller samma varning inför den matchen, säger lagkaptenen David Beckham.

FA:s pressansvarige Adrian Bevington betonade förbundets ståndpunkt:

– Vår, polisens och myndigheternas åsikt är att inga fans ska åka till Turkiet.

Matchen mot Makedonien blev orolig båda på och vid sidan av planen. David Beckham uppgav efter matchen att han mordhotats av de makedonska spelarna och på läktaren brändes den engelska flaggan.

Rickard Westman