"Vi har problem"

Legendaren Franz Beckenbauer inför Tysklands ödesmatch i kväll

FOTBOLL

HAMBURG

Matchen mot Island fick folket att vända sig mot sitt landslag - och förbundskaptenen att vända sig mot media.

Nu kräver en hel nation en seger mot Skottland.

- Vi måste vinna, det finns inga alternativ, säger förre storspelaren Franz Beckenbauer.

Foto: Magnus Wennman
Kungsord av Kejsaren När ”Kaiser Franz” talar lyssnar fotbolls-Tyskland.

I kväll avgörs Tysklands öde.

Inte sedan 1968 har det tyska fotbollslandslaget missat ett mästerskap, men i år är det nära. Trots VM-silvret i fjol har landslaget inte vunnit mot någon av de erkända fortbollsnationerna sedan segern mot England i oktober 2000.

På de 19 matcher som laget spelat efter VM 2002 har de gjort tolv mål och i lördags spelade Tyskland en av sina sämsta matcher någonsin.

0-0 mot Island och nu måste tyskarna ta fyra poäng på de två återstående EM-kvalmatcherna för att vara med i Portugal nästa år.

I kväll möter de Skottland på hemmaplan, men utan skadade Sebastian Deisler och Jens Jeremis.

- Det tyska laget får svårt att kvalificera sig för EM. 0-0 på Island var naturligtvis inte godkänt, säger den förre förbundskaptenen och storspelaren Franz Beckenbauer.

General inför VM 2006

Sportbladet träffar honom när han är på blixtvisit i Hamburg för ett möte inför arrangerandet av fotbolls-VM 2006. Franz Beckenbauer är i dag inte bara president i Bayern München, han är dessutom president för VM-organisationen och han följer det tyska landslaget på nära håll.

- I Tyskland har vi 80 miljoner förbundskaptener, så är det säkert i Sverige också, och alla följer med laget, alla snackar om det och alla förväntar sig givetvis en maximal insats, men det är inte alltid möjligt. Vi har problem, vi ser dem tydligt på det tekniska området. I dag har vi inte den kapaciteten att vi kan spela ut ett lag, därför får vi det svårt, säger Beckenbauer.

- Jag hoppas att vi ändå har den kraften att vi kan kvalificera oss till EM. Vi har allt i våra egna händer.

Hård kritik från Völler

Han var en av de före detta storspelare som tillsammans med expertkommentatorn Günter Netzer, även han världsmästare 1974, fick rejäl kritik av förbundskapten Rudi Völler i en direktsänd tv-intervju efter matchen mot Island.

- Jag orkar inte höra på ert jävla skitsnack längre, fräste en förbannad Rudi Völler.

- Ni måste komma ner från era höga hästar. Ni inbillar er att Tyskland ska spela en fotboll som inte finns och man orkade inte ens titta på det lag som Günter Netzer spelade med. Det var ståfotboll!

Rudi Völler vidhåller även i efterhand att står för sitt utbrott.

"Rätt försvara laget utåt"

- Det är normalt att något sådant kommer, för mig var det också så. Jag kritiserade laget rätt hårt internt, men utåt försvarade jag alltid laget. Så gör Rudi Völler också, säger Franz Beckenbauer.

- Om det var riktigt eller fel av honom att göra det på det sättet han gjorde vet jag inte, men det måste ut. Han har gått och burit på detta i månader och då är det bra att det äntligen kommer ut så att han känner sig lättad och befriad och kan koncentrera sig på det som är viktigt. Jag hoppas att det fungerar och ger laget en knuff i ryggen till matchen mot Skottland. Den matchen är enormt viktig, då avgörs allt.

Är trycket på den tyske förbundskaptenen för stort?

- Trycket är lika stort i Italien, England, Frankrike eller Spanien. Om du är förbundskapten för någon av de nationerna eller klubbtränare för Real Madrid eller Bayern München är det samma sak. Alla lever med precis samma tryck utifrån och måste leva upp till det. det ingår i jobbet.

Vad händer om Tyskland missar EM?

- Det är ingen katastrof, men det är en gigantisk besvikelse. Vi har allt i vår hand. Vinner vi båda är det klart, det kan till och med vara så om man räknar att om vi vinner mot Skottland kan ett oavgjort resultat mot Island räcka.

I kväll klockan 20.45 startar matchen som avgör Tysklands öde.

Han var lagkapten i VM-guldlaget -74

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM