Ronaldinho frälste Brasilien

Två segrar på de inledande matcherna i VM-kvalet

FOTBOLL

Brasilien hade mycket svårt att tränga igenom Ecuadors täta försvar i Amazonasmetropolen Manaus.

Ronaldinho lyckades dock - och hans mål gav världsmästarna segern i den andra kvalmatchen på vägen mot VM 2006.

Foto: ap
Hjälte Ronaldinho sänkte Ecuador.

Brasilien är den första titelhållaren som inte automatiskt är kvalificerad till följande VM-slutspel i fotboll. Hittills har kvalspelet gått bra för de femfaldiga världsmästarna. Med maximala sex poäng toppar Brasilien det sydamerikanska kvalet.

Men det satt hårt åt mot Ecuador. Åtta av spelarna från startelvan i VM-finalen förra året var med. Och det var Ronaldinho, avstängd i Brasiliens första kvalmatch mot Colombia, som gjorde matchens enda mål efter 13 minuter. Ett mycket defensivt Ecuador stoppade alla andra attacker mot ett fullständigt överlägset Brasilien.

- Det var inte vackert, men vi kan inte klaga på två vinster, sade förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira och fick medhåll av sina spelare:

- De höll sig längst bak i alla 90 minuter. Jag har aldrig sett ett lag göra så förut, sade vänsterbacken Roberto Carlos.

- Två matcher, sex poäng, helt enligt våra planer. Vi hade massor av chanser, de hade bara en, sade lagkaptenen Cafu.

Brasilien får många tillfällen att visa sina kvaliteter. Sexton matcher återstår i kvalet fram till oktober 2005.

Bolivia och Paraguay kom tillbaka efter inledande förluster och vann klart natten till torsdagen svensk tid. Båda lagen gjorde fyra mål - och i båda lagen fanns en tremålsskytt.

Bolivia utklassade Colombia med 4-0 hemma, efter bland annat tre mål av Joaquin Botero, som gjorde 49 mål för Bolivar i bolivianska ligan för två år sedan. I kvalpremiären förlorade Bolivia med hela 0-5 mot Uruguay. Interproffset Ivan Ramero Cordoba fick rött kort i 63:e minuten.

Paraguays tremålsskytt mot just Uruguay hette José Cardozo, som gjorde 36 mål på 25 matcher för Toluca i mexikanska ligan 2001. Uruguays förbundskapten hade trots öppningssuccén valt att byta ut sex spelare i startelvan, däribland hela mittfältet med Alvaro Recoba som var segermotorn mot Bolivia.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM