Jättesuccén

202 cm Koller tvåmålskytt för Borussia Dortmund

FOTBOLL

KIEL

Dino är namnet på en tecknad blå dinosaurie - och på Jan Koller.

Den 202 centimeter långe tjecken som på mindre än två minuter sänkte Hamburger SV.

Foto: AP
Toooor! 202 cm Jan Koller vände matchen mot Hamburg med sina två mål.

308 galna sekunder i den andra halvleken avgjorde bundesligamatchen mellan Borussia Dortmund och Hamburg SV.

I den 64 minuten ledde HSV med 2-0, men då reducerade den store Jan Koller på nick. Mindre än två minuter senare drogs Juan Ramon Fernandez ner i straffområdet och den långe tjecken kunde kvittera på den efterföljande straffsparken.

Tre minuter senare nickade Ewerthon in 3-2 och avgjorde matchen.

"God karaktär"

- Vi vann matchen tack vare god karaktär och bra moral, säger Jan Koller till sport1.

I Borussia Dortmund råder för tillfället undantagstillstånd. Laget kom till start utan 13 av sina proffs och tränare Mattias Sammer hade tvingats kalla in två amatörer från klubbens tredjeligalag.

- Det är fantastiskt att vi kom tillbaka, det är en riktigt bra prestation. Vi kan inte göra mycket annat än att ta in de unga spelarna som läget är nu. Visst har vi 22 poäng, men faran för att rasa i tabellen är bestående, säger Matthias Sammer.

Klubben ligger på fjärde plats i bundesliga - något den kan tacka Jan Koller för.

Mannen som är 202 centimeter lång, väger 103 kilo och har storlek 50 i skor är jätten i Borussia Dortmunds spel. Nickspecialisten har nu gjort sex mål på nio matcher.

"Enormt viktig"

- Det spelar mig ingen roll om han gör mål eller inte. Även om han är mållös är han en enormt viktig spelare för oss, säger Matthias Sammer.

- Han river upp försvaret i varenda match.

Själv är Jan Koller fåordig. Han gillar inte uppmärksamhet och ställer sällan upp på intervjuer. Hans lagkamrater har givit honom namnet Dino, som den blåa dinosaurien hos familjen Flintstone och tidningen Die Welt har kallat honom för den lugne jätten.

- Att synas är ingenting för mig, jag behöver lugn och ro för att kunna koncentrera mig på fotbollen, säger han.

Men en 202 centimeter lång målskytt som lyssnar till namnet Dino lär knappat passera obemärkt - varken i straffområdet eller någon annanstans.

Anna Carlsson