Skäms, Rangers

Vart har alla gamla bravehearts tagit vägen?

FOTBOLL

Gårdagens besvikelse i Champions League måste väl ha varit Glasgow Rangers.

Inte för att särskilt många hade räknat med skotska stordåd mot Manchester United på Old Trafford, men kära nån...lite hjärta och stolthet får man väl ändå visa en sån här gång.

Vart har alla gamla bravehearts tagit vägen?

Foto: JONAS BILBERG
Zlatan är i storform.

När jag blir trött på det eviga, poänglösa ältandet i den svenska Viasat Sport brukar jag zappa över till danska TV 3 där tempot är högre och kommentarerna vassare.

I går satt den gamle kedjerökande storstjärnan Preben Elkjaer där bredvid lillebror Laudrup, Brian, och det var inga snälla saker de hade att säga om de skotska mästarna Rangers.

- De borde skämmas, sa Preben. Spelarna visade inget ansvar för klubbens namn, för fansen, för skotsk fotboll. De drog inte ens på sig ett enda gult kort. Det säger en del om inställningen.

Ja, kanske är det så numera i fotboll på den här extremt höga nivån: Man måste ligga på gränsen till vad reglerna tillåter, man måste vara precis så småful att motståndarna blir irriterade, ilskna och kanske svarar med samma mynt. Ett slags cyniskt spel som gör att nån till slut tappar koncepterna och får rött kort. Vips har man skaffat en fördel.

I går var det utvisningar och hårda tag både här och där, till och med en slipad man som Milans Nesta åkte ut. Han som brukar vara expert på att ligga exakt på den där gränsen.

Men på Old Trafford var det alltså lugna gatan. Battle of Britain, del 2, var inte våldsammare än en lördagkväll hos Kronér i Bingolottostudion.

Varför såg Glasgow Rangers så totalt viljelöst ut från början till slut? Det kan väl inte bara ha varit på grund av att Manchester United är ett så mycket bättre lag?

Ett gäng som verkligen krigar ska inte bli så utspelat på den här nivån.

United gjorde som på Ibrox senast, sköt 1-0 redan efter några minuter. Den här gången drog man sig emellertid inte tillbaka, utan fortsatte bombardemanget.

Det kunde ha blivit mer än 3-0 till slut.

Kul att Diego Forlan har hittat målformen, hans 1-0 var en delikatess, och nu lär det nog bli svårt för Ole Gunnar Solskjaer att ta tillbaka sin plats bredvid Ruud van Nistelrooy.

Grym press på Forlan

Forlan var inte populär när han kom till United, men själv led jag med uruguayaren. Han fick tio, femton, tjugo minuter på sig då och då, Alex Ferguson satte honom under grym press:

Prestera nu och visa vad du kan under det här inhoppet, annars är det bänken igen nästa match.

Påminner lite om NHL-hockeyn. Du kan vara hur talangfull som helst, men om du bara får göra enstaka byten i fjärdefemman är det inte lätt att leverera stordåd på beställning. Hur ska du kunna imponera om inte får speltid och, framför allt, förtroende?

Nå, nu har Forlan klättrat över det där berget. Det var också han som sköt i ribban innan van Nistelrooy kunde promenera in med 2-0 i går.

Den senare gjorde också 3-0, definitivt slut på den lilla måltorkan i hans fall, mitt framför ögonen på tre Rangers-försvarare som bara stod och glodde.

Ingenting stoppar United från nästa steg i Champions League nu, och laget har absolut kapacitet att gå ända fram till final. Även om Preben Elkjaer inte trodde att Fergusons gäng skulle räcka ända fram.

Rangers har fortfarande en teoretisk chans i gruppen, men med det här spelet är det en omöjlig uppgift.

England hade en suverän dag i går, Chelseas 4-0 borta mot Lazio är direkt chockartade siffror. Det tyder på att nånting stort är på väg att hända under Roman Abramovitj"s shoppingrunda. Jag trodde inte man kunde köpa spelglädje för pengar, men det verkar nästan så.

Vi får dock inte glömma att Lazios tidiga utvisning var till stor hjälp för londongänget.

En liten överraskning i går, i alla fall för mig, var också att Ajax torskade mot Celta Vigo borta (3-2). Nog trodde jag Ajax skulle greja en poäng. Men det blev en rätt svängig och kul fight i andra halvlek, och Celta tog vara på sin sista chans i gruppen.

Zlatan var okej så länge han var med, men han har det inte lätt som nästan ensam anfallare i Ajax. Att han gått framåt oerhört de senaste månaderna råder det dock ingen tvekan om, Zlatan är i sitt livs form.

Peter Wennman