Det pekar uppåt, Roma

Iskall klack avgjorde det heta derbyt: Jag är väldigt glad...

1 av 2 | Foto: GREGORIO BORGIA/AP
brassefest Romas brassar firade stora triumfer i det heta Romderbyt i går. Mancini fixade 1-0 och Emerson det helt avgörande 2-0.
FOTBOLL

Roma vann slaget om Rom.

Genom de två brasilianska gladiatorerna Mancini och Emerson.

Mancinis klackmål är redan derbyhistoria.

- Jag kan inte beskriva känslan, säger han.

Det fanns två Mancini på Olypiastadion i går: Lazios tränare Roberto Mancini och Romas brasilianske mittfältare Mancini. När slutsignalen gick stod den ene som förlorare och den andre som matchvinnare.

- Jag är väldigt glad över att ha fått göra mål i derbyt. Jag är helt uppfylld av känslor, sa den sistnämnde efter matchen.

Med sitt 1-0-mål och sin passning till 2-0 var Mancini kvällens store derbyhjälte.

- Både jag och hela laget gjorde en bra match, säger Mancini till italienska Sky TV.

Medan Mancini med det magiska målet inte kunde sluta le, var Lazios tränare Roberto Mancini sammanbiten.

- Det var ett absurt slutresultat. Det var ett jämnt derby, men vi var ouppmärksamma. Åtta minuter före slutet får man inte släppa in ett sådant mål.

Sent mål

Målet som fick en rödgult flammande Olympiastadion att lyfta kom efter dryga åttio minuters ställningskrig.

Det smällde rejält på planen och var långa perioder mer kamp än spel. Både Roma och Lazio hade sina chanser, även om Sereni i Lazio-målet fick svettas lite mer än Pelizzoli.

Frisparken som ledde till Romas ledningsmål var mycket tveksamt dömd. Men att Mancinis mål var en våt fotbollsdröm rådde det ingen tvekan om.

Lazio kändes som ett slaget lag och 2-0 kom som en logisk följd. Återigen var Mancini framme och spelade ren Emerson som sköt förbi en chanslös Sereni.

- När jag såg Lazios formation med bara en man på topp visste jag att vi hade tre poäng, säger Romas tränare Fabio Capello.

"En stor spelare"

Roberto Mancini, som alltid hyllar anfallsfotbollen, menar dock att han inte hade något val. Med Peruzzi, Lopez, Fiore, Cesar, Muzzi och, i sista stund, Mihajlovic borta var Lazio rena sjukstugan.

- Lazio var ändå farligt, vi fick vara vakna bakåt och alla offrade sig, säger Capello.

Om Mancinis delikata mål säger Capello med ett leende i det annars så bistra ansiktet:

- Det behövdes en sådan skräll för att avgöra matchen. Mancini är en fantastisk pojke, en stor spelare.

Stor kväll

En annan pojke, som äntligen är på väg, att bli man är Antionio Cassano. Han hade en stor kväll och grädden på derbymoset var beskedet om att Trapattoni tagit ut honom i landslagstruppen.

Medan Lazios nattsvarta vecka tog slut i moll firade alla romanisti segern och andraplatsen i ligan. Från Trastevere och Testaccio hördes biltutor och segersång långt in i den ljumma Romnatten.

Jennifer Wegerup